Gimnazijalci se maskirali na Dan šale

Postavljeno: 01.04.2022

Dan šale, već dvadesetak godina obeležava se 1. aprila u kruševačkoj Gimnaziji maskenbalom u kome učestvuju učenici sa svojim profesorima. Zbog epidemije korona virusa nije ga bilo dve godine, što je dodatno motivisalo učenike da se potrude i danas pokažu svoju orginalnost. Maskirani u svoje omiljene junake iz filmova i serija, vojnike, šeike, bake, kauboje, ali i svoje gimnazijske profesore učenici su prošetali školskim dvorištem, a žiri, koji su činili članovi učeničkog parlamenta, birao je najbolje maske

-Volim seriju Vičer, kao i igricu i zato sam odlučio da se maskiram u njega. Danas je baš dobra atmosfera u školi, svi koji su došli su se potrudili-kaže Lazar Miletić, učenik drugog razreda Gimnazije.

U filmskog junaka Betmena maskirao se Kosta Mandić iz četvrtog razreda.

-Ovo je za mene mali povratak u detinjstvo, poneo sam kostim iz vrtića koji sam tada nosio. Samo ovaj deo koji ide na glavu sam stavio, jer sam drugo prerastao. Ostali iz mog odeljenja su se takođe maskirali u likove iz stripova i filmova.

U zlobnicu Kruelu de Vil, željnu dalmatinskog krzna, maskirala se Tijana Stanić, učenica četvrtog razreda.

-Mnogo volim pse i htela sam pravo kuče da donesem, ali ne poznajem nikog ko ima dalmatica-kaže ova gimnazijalka kroz smeh.

Bogdana Petrović, buduća maturantiknja, maskirala se u Dejvida Bouvija.

-Od rođenja je Bouvi moj omiljeni umetnik i izvođač. Mnogo mi je drago što imamo maskembal i mislim da je kreativnost još na većem nivou u odnosu na prethodne godina. Danas su svi super raspoloženi i đaci i profesori.

Dvorištom Gimnazije prošetale su i četiri „bakice“ mladolikih lica.

-Moje drugarice i ja smo odlučile da se maskiramo u babe, imale smo mnogo ideja, neke od njih su drugi već realizovali, a mi smo htele da budemo jedinstvene –objašnjava Maša Aleksić, učenica prve godine.

Pavle Braljinac, takođe maturant, inspiraciju je našao u likovima kultnih italijasnkih mafijaša.

-Našao sam očevo staro odelo, dedin stari kofer i džepni sat i sve sam to iskombinovao kako bih izgledao kao italijanski mafijaš-kaže on.

Ognjen Petrović, učenik četvrte godine, maskirao se u Sanju Stanković, svoju profesorku engleskog.

-Iskreno, brinuo sam se kako će nastavnica reagovati, međutim, ona se oduševila. To što imamo maskebal je fenomenalna ideja i svi su se potrudili koliko vidim.

Njegov drug iz odeljena Nikola Atanasković maskirao se u profesora istorije, Branimira Šoškića.

-Svi su mi rekli da sam identični Šoškić. Imam planinarsku opremu i biciklu, ali i njegovu frizuru- kaže ovaj maskirani gimnazijalac.

U profesorku, Ljiljanu Vasiljević, koja u Gimnaziji predaje matematiku, maskirao se Relja Gašić, a kaže da mu nije bilo teško da nabavi kostim.

Jednom mi je sestra peglala kosu i rekla da imam istu kosu kao razredna i tako sam dobio ideju. Suknju sam kupio u second hand radnji, rolka je moja kao i kožna jakna, a maramu sam pozajmio od majke-objašnjava on.

U moru kostima i maski, predstavnici Učeničkog parlamenta su se potrudili da odaberu one najuspelije. U kategoriji grupnih maski pobedilo je odeljenje 4-10, čiji su se učenici maskirali u ovogodišnju predstavnicu Srbije na Evrovizji, Konstraktu. Druga nagrada pripala je odeljenju 4-6, koji su bili Teletabisi, a treću nagradu osvojilo je 3-2, koje se maskiralo u romsku porodicu.

U pojedinačnim kategorijama prvo mesto je odneo Strahinja Tadić maskiran u viteza, drugo mesto Vojin Vukelić maskiran u Indijanca, a treće su podelile „Bratz bliznakinje“ Natalija Andjelić i Iva Nikolić.

Predsednica učeničkog parlamenta, Milica Vučić, kaže da su se još na početku godine učenici dogovorili da će ove godine praviti maskenbal.

-Još na prvim sastancima Učeničkog parlamenta smo predložili da ove godine organizujemo maskenbal. Svi su bili veoma uzbuđeni i vidim da su se đaci baš aktivirali i potrudili, jer nažalost, zbog korone, većina učenika nije nikad učestvovala na maskenbalu. Moja generacija je poslednja koja je imala maskenbal, a to je bilo kad smo bili prva godina-navodi ova učenica.

U Gimnaziji se nadaju da će se ova tradicija nastaviti i narednih godina, a mladi članovi Učeničkog parlamenta već planiraju naredni maskenbal.

-Maskembal skoro dvadesetak godina postoji u našoj školi i to je jedna lepa prilika da se malo osveži atmosfera u Gimnaziji, na Dan šale, i da učenici pokažu svoju maštu i kreativnost. Dve godine nismo organizovali ovu aktivnost zbog korone i srećni smo što se polako, diskretno vraćamo u neke normalne tokove- istakla je direktorka Gimnazije, Biljana Dačić.

Marija Stanković

 

 

Ostale vesti

back-to-top