Gde su, šta rade: Bokserski mag Petar Ćalić

Postavljeno: 07.10.2020

U sportskom životu Kruševljana, u prošlosti, pored fudbala, rukometa i Boks klub 14.oktobar je uživao ugled i poverenje. Iznedrio je sedam reprezentativaca nekadašnje Jugoslavije i prvog osvajača Zlatne rukavice Branislava Damnjanovica Ćireta. Hrabri momci iz grada pod Bagdalom bili su godinama članovi Prve lige. Plenili su borbenošću i bili rado viđeni na svakom ringu. Među skromnjima po ponašanju je Petar Ćalić (75), koji je boje kluba branio osam godina

Radio sam u Industriji mašina i komponenata 14. oktobar i važio za dobrog majstora. I na ringu sam bio majstor. U poluverter ili verter kategoriji, zavisno od potreba kluba, imao sam za protivnike, u to vreme, zvezde jugoslovenskog boksa poput Vujina, Beneša, Džakule, Čivade i drugih. Primio sam udarce, ali i uzvraćao – seća sa Petar Ćalić.

U sportu je to normalno da dobijaš i gubiš. Pri tom nikada ne smeš da zaboraviš za čije se boje kluba boriš. Prema onome što ja pamtim, mislim da nikog nisam razočarao od gledalaca i ljubitelja sada vec bivšeg kluba, koji ne postoji, jer je ugašen – dodaje Ćalić.

Među najboljim borbama i pobedama kaže da kada je slavio protiv Markovića u gostima Radničkom iz Kragujevca i pobeda Labuda Škorića, člana Dinama iz Pančeva.

Ovaj majstor u profilisanju bušenja alata u kruševačkoj Industriji mašina i komponenata, devedesetih godina prošlog veka je otišao u Švajcarsku na privremeni rad i sada živi u Lazarevom gradu kao penzioner. Žali što je boks u Srbiji pao na niske grane.

Lj.Marković

Ostale vesti

back-to-top