Jubilarna 60. Oktobarska izložba u Umetničkoj galeriji Kruševac

Postavljeno: 07.10.2020

Kruševljani će i ove jeseni moći da uživaju u tradicionalnoj Oktobarskoj izložbi. U kontekstu okolnosti u kojima se organizuje ovogodišnja izložba nosi naziv „(Samo)izolacija“ i inspirisana je trenutnom epidemiološkom situacijom. Publika će moći da pogleda 35 radova u različitim tehnikama i medijima, osamnaestoro autora

Otvaranje izložbe je u četvrtak 8. oktobra u 19 časova, uz poštovanje epidemioloških mera – nošenje maski, održavanje bezbedne razdaljine i ograničen broj osoba u izložbenom prostoru.
Oktobarska izložba od ustanovljenja, početkom šezdesetih godina u čast oslobođenja grada i pobede nad fašizmom, predstavlja svojevrstan pregled likovnog stvaralaštva na području Kruševca, kao i uspostavljanje indentiteta i pozicije umetnika na lokalnoj, ali i široj umetničkoj sceni.

Ovogodišnja izložba, „(Samo)izolacija“, tematizuje poziciju umetnika i umetničkog stvaralaštva u periodu izolacije, ističući individualna iskustva i moguće aspekte sagledavanja okolnosti u kojima se nalazimo, ili stvaranje sopstvene samozolacije, kao beg od surove realnosti. Preispitivanje stavova umetnika u odnosu na nevidljivog neprijatelja (virus) ili pak vidljivih društvenih fenomena, doprinelo je stvaranju individualnih interperetacija proisteklih iz novonastale situacije.

Kruševljani će moći da uživaju u izložbi do 8. novembra, 2020. godine, a kustos izložbe je Jelena Pavlović.

M.S.

Ostale vesti

back-to-top