Gajenje fazana

Postavljeno: 26.02.2023

Na zemljištu površine hektar, Lovačko udruženje Kruševac, podiglo je volijeru za fazane, koja se nalazi u Parunovcu

Subvencionisanjem od strane Ministarstva poljoprivrede, u iznosu od 2 miliona dinara, kao i voljom i sredstvima vrednih lovaca, izgrađen je, kako kaže Milomir Civić, upravnik Lovišta, reprezentativan objekat u ovom delu Evrope.

– To je reprezentativan objekat, ne samo u okvirima naše države, nego i u svetu. Jako dobro je urađen, kvalitetan. Urađena je gusta, pletena žica sa strane, betonski stubovi i nebo je rađeno od plastične mreže, koja se namenski proizvodi za volijere. Njena visina je oko 4 metra. Od te površine trećinu čine razno žbunje i gustiši, a to su idealni uslovi za fazana. Tu može da se sakrije od sunca ili da odleži onako kako bi se, inače, ponašao u divljini ili otvorenom lovištu.

Najbitnija je visina volijere ne bi li imali mogućnost da polete i na taj način razviju mišićni i koštani sistem. Dužina volijere na dužoj strani je 160 metara, a na kraćoj 140. Volijera je završena prošle godine. Uloženo je 6 miliona dinara. Uz nju, bušili smo i bunar da bismo imali dovoljnu količinu vode. Dosta nam je značila i subvencija koju nam je dalo Ministarstvo za poljoprivredu, odnosno Uprava za šume. –rekao je Civić.

Razlika između fazanerije i volijere je, naglašava Civić, u tome što Lovačko udruženje ne proizvodi fazane, već ih dobavlja.

– Ovo je volijera, a ne fazanerija. Mi ne proizvodimo piliće, već ih kupujemo i gajimo. Prošle godine smo imali 4500 useljenih fazanskih pilića, starosti 5-6 nedelja. Dočuvali smo ih do 4 meseca uzrasta, i onda su ti fazani naseljeni po lovištu. Ukupno 3500 fazana naseljeno je u našem lovištu, neke smo prodali, da bi jedan deo bio odstreljen u okvirima komercijalnog lova. U planu je ove godine da povećamo broj useljenih fazana na 5500, što bi ujedno bio i test za volijeru. Na taj način bismo ispitali koliko bi mogla da primi najviše fazana, naravno, uz adekvatnu kontrolu ishrane i zdravlja životinja – rekao je on.

Na teritoriji Kruševca, ukupna površina lovišta je 77000 hektara, od toga, Lovačko udruženje Kruševac, ima 16,5 hektara zemlje u svom vlasništvu. Pored volijere za fazane, postoji I uzgajalište, odnosno repro centar za divlju svinju, gde se proizvodi divlja svinja i odatle ispušta u otvoreno lovište.

V.M.

Ostale vesti

back-to-top