Fudbalski savez Srbije o budućnosti Super lige

Postavljeno: 07.07.2021

Fudbalski savez Srbije održao je sednicu Odbora za hitna pitanja i odlučeno je da u dolazećem periodu Superliga, čiji je član i kruševački Napredak, broji 16 klubova. U narednoj sezoni će ispadati dva kluba, dok će još dva igrati baraž za opstanak sa trećeplasiranim i četvrtoplasiranim ekipama iz Prve lige Srbije

Sednicom je predsedavao Nenad Bjeković, zamenik predsednika Fudbalskog saveza, a propozicije takmičenja identične su onima iz sezone 2019/2020.

Pandemija koronavirusa poremetila je nekoliko rangova takmičenja, pa je lani u Superligi igralo 20 klubova i čak šest je ispadalo.

U dolazećoj sezoni će ispadati dva kluba, dok će još dva igrati baraž za opstanak sa trećeplasiranim i četvrtoplasiranim ekipama iz Prve lige Srbije.

Na snazi je ostalo ograničenje broja stranaca u klubovima na četiri stranca koji istovremeno mogu biti na terenu, mada ih u protokolu može biti neograničeno.

Ovo u praksi znači da je na snazi ostao predlog koji je izneo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pošto je pre mesec dana ideja bila da Superliga od 2023. broji 12 klubova.

Plan je podrazumevao da se liga skrati na 14 klubova dogodine, a onda za još dva one tamo. Ovakvu ideju su podržali i Crvena zvezda i Partizan, ali se nije svidela predsedniku države.

Uz to, FSS je postavio Aleksandra Lukovića, nekadašnjeg reprezentativca i učesnika Mundijala u Južnoj Africi, za selektora mlađe kadetske reprezentacije (U16).

Usvojena je i lista sudija i posmatrača za utakmice Superlige i Prve lige Srbije. Savez će snositi i kompletne troškove za službena lica u svim klubovima koji se takmiče u omladinskoj i kadetskoj ligi Srbije kao pomoć omladinskog fudbala.

S.M., foto: FSS

Ostale vesti

back-to-top