Frilenseri kampuju pred Narodnom skupštinom

Postavljeno: 07.04.2021

I pored ledenog dana, više od stotinu frilensera, među kojima ima i Kruševljana, razapeli su šatore pred zgradom Narodne skupštine u Beogradu. Oni na taj način počinju protest kojim izražavaju nezadovoljstvo predloženim modelom oporezivanja prihoda koji je ponudila Vlada Srbije, a o kome bi trebalo da odlučuje Skupština

Organizator protesta, Udruženje radnika na internetu, ukazuje da je predlog Vlade koji je stigao Skupštini na odlučivanje, još nepovoljniji od onog ponuđenog (i odbijenog) u februaru, te da on praktično vodi gašenju frilenserstva u Srbiji.

Frilenseri u Srbiji ukazuju da će ih veoma visoka stopa poreza i doprinosa koje će morati da plaćaju od oktobra ove godine, a za koje zauzvrat ne dobijaju ni radni staž, ni zdravstveno osiguranje, ni mogućnost da odu na bolovanje, ni zaštitu od mobinga poslodavaca, onemogućiti da izdržavaju sebe i svoje porodice, a da onima kojima država namerava da naplati dug za prethodnih šest godina, preti dužničko ropstvo. Kažu da neće prestati da se bore za pravednije uslove rada i pozivaju Vladu na nastavak pregovora.

Protestni kamp na platou ispred Skupštine trajaće do subote, protest je zakazan za sutra u 11 sati, a frilenseri će u subotu ostati da podrže i najavljeni protest ekologa.

N.B.

Ostale vesti

back-to-top