Koalicija za slobodu medija upozorava: Pretnje visokim iznosima za naknadu štete – pritisak na medije

Postavljeno: 08.04.2021

Članice Koalicije za slobodu medija izražavaju duboku zabrinutost zbog pritiska koji se sprovodi nad većim brojem medija, koje je tužila kompanija “Millennium team doo” iz Beograda i zatražila ogromne naknade materijalne štete

Tuženi su lokalni mediji JUGpres iz Leskovca i Infovranjske iz Vranja, kao i dnevni list Danas, portal Nova.rs i kablovske televizije N1 i Newsmax Adria, svi zbog verodostojnog prenošenja informacija iznesenih na konferencijama za medije Narodne stranke u Leskovcu i Vranjskoj banji početkom februara ove godine, a “Millennium team doo” u tužbama zahteva utvrđivanje povrede ugleda i naknadu materijalne štete u visini od  100 hiljada evra po tužbi.

Napominjemo da “Millenijum team doo” pre podnošenja tužbi nije zvanično demantovao nijednu od informacija niti je zatražio od tuženih medija da objave njihov odgovor na iznete navode sa konferencija za medije Narodne stranke – stoji u saopštenju Koalicije.

Ogromne naknade štete koju ova kompanije zahteva u tužbama je, smatraju članice Koalicije, ogoljeni vid pritiska koji samo po osnovu plaćanja takse na odgovor na tužbu praktično vodi gašenju utuženih lokalnih medija. 

Navode i da ovim vidom pritiska želi da se pošalje poruka i svim drugim medijima da mogu biti preko noći ugašeni ukoliko ne poštuju moć velikih kompanija, a ozbiljno se ugrožavaju javno informisanje i sloboda i pravo građana u lokalnim zajednicama da budu obavešteni o svim događajima bez cenzure.

Inače, članice Koalicije za slobodu medija su Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija Lokal pres i Fondacija Slavko ]uruvija.

Lokal pres, čija je članica i JUG pres, ovim povodom se oglasio i posebnim saopštenjem. 

Napominjemo da je informisanje u malim lokalnim zajednicama od velike važnosti za prosperitet i razvoj tih zajednica. Upravo stoga, građani u njima imaju pravo i potrebu da saznaju  svaku informaciju i sadržaj događaja koji se održao na njihovoj teritoriji  – stoji u saopštenju Lokal presa.

N.B.

Foto: pixabay

Ostale vesti

back-to-top