“Crvena Iluminacija” u Galeriji KCK

Postavljeno: 07.04.2021

Samostalna izložba kolaža autorke mr Anđelije Roglić otvorena je danas u Galeriji Kulturnog centra. Ljubitelji umetnosti moći će da uživaju u radovima izabranim iz ciklusa “Crvena iluminacija”. Radovi su nastali tokom 2019. izložba je organizovana po konkursu za izlagačku sezonu u 2020, ali je sačekala 2021. godinu zbog epidemiološke situacije

Ovaj ciklus se razlikuje od svega što sam radila, jer do sada nisam radila u kolaž tehnici. Radovi su nastali 2019. godine posle jedne duže i prirodne pauze tokom koje sam odgajala svoja dva sina – kaže Anđelija Roglić za KruševacGrad.

Glavna odlika izložbe je sveden kolorit i izražen minimalistički koncept. Anđelija Roglić stvara inspirisana umetnošću Dalekog istoka. U katalogu izložbe stoji da ona poetikom lirske apstrakcije predstavlja proizvoljne oblike i forme, ne sledeći ni prirodu ni realnost, dok nastale kompozicije idu uvek u prilog kompletnog umetničkog doživljaja. 

– Koncept ove umetnice je izuzetno zanimljiv. Ona je spojila istok i zapad, dve različite ideologije koje teže jedinstvu, što dokazuje da umetnost teži ujedinjenju duha i da je svetlost uvek na prvom mestu – objašnjava Marija Stojadinović, urednica likovnog programa u Kulturnom centru.

“Crvena iluminacija” za autorku simboliše svetlost u vidu sunca.

– To može biti svetlost crvenog sunca koje nas obasjava sa dalekog istoka, a može biti i svetlost hrišćanskih oreola koji treba da predstavljaju našu kulturu i tradiciju. Sunce je jedno kako god ga mi doživljavali, ono nas greje i daje nam život, oko njega se svi okrećemo u različitim situacijama i životnim trenucima ga doživljavamo drugačije. Evo, danas ga nema, krije se iza oblaka i snega, ali znamo da je tu dokle god dišemo – kaže ona.

Roglićka u svom stvaralaštvu neguje liniju, koja određenim ritmičkim ponavljanjem kreira apstraktne forme. Preklapanjem elemenata kreirana je struktura koja nosi simboliku savremenog doba u kojem je čovek sve više otuđen. Jednostavnost i minimalizam mogu predstavljati veliku zagonetku, jer po rečima autorke ono što je oku posmatrača jednostavno, kongitivnim fukncijama može biti veoma intrigantno.

– Linija se prepoznaje, to je nešto čime sam se od početka svog stvaralaštva intenzivno bavila. Boja je jedna jedina, samo crvena, koja dominira uz zlatne elemente. Crvena se može tumačiti na različite načine, doživljaj umetničkog dela kod mene je primaran, ne želim da se svojim sugestima posmatračima i publici nametnem da to dožive i osete onako kako ne bi doživeli inače. Smatram da povezanost posmatrača i umetničkog dela mora da bude lična bez nekih sugestija sa strane – ističe autorka.

Izložba je otvorena do 20. aprila, i svi ljubitelji umetnosti mogu je pogledati uz poštovanje aktuelnih epidemioloških mera.

M.S.

O autorki Mr Anđelija Roglić rođena je u 1980. u Raški. Završila je FLU na Prištinskom Univerzitetu u klasi profesora Zorana Furunovića 2003. godine. Magistarsku tezu “Stanje duha je linija” kod istog profesora je odbranila 2008. godine. Samostalno izlagala jedanaest puta, a grupno preko sto puta u mnogim galerijama širom Srbije. Članica je brojnih likovnih kolonija, a njeni radovi su više puta nagrađivani. Živi i radi u Raški. 

Ostale vesti

back-to-top