Kruševački osnovci dobijaju astronomsku sekciju

Postavljeno: 21.09.2020

Astronomsko udruženje “Eureka” danas je u prostorijama Centra za stručno usavršavanje u Kruševcu održalo prvi sastanak sa koordinatorima kruševačkih osnovnih škola, povodom realizacije projekta “Formiranje astronomskih sekcija u kruševačim osnovnim školama”. Projekat se realizuje u okviru Lokalnog plana akcije za decu i finansiran je od strane grada Kruševca sa 170 hiljada dinara koji će se utrošiti na neophodnu opremu i udzbenike

– Ideja projekta je da učinimo astronomiju zastupljenijom u osnovnoj školi, prateći primere naših kolega iz zemalja u regionu – obratio se Zoran Tomić, osnivač AU “Eureka”, brojnim nastavnicima. – Astronomija kao nauka je pogodna da mladi ljudi svoje istraživačke ambicije i kreativnost izraze, i na taj način da zakorače u svet nauke.

Po Tomićevim rečima, kod nas su priliku da se bave astronomijom imali samo učenici četvrtog razreda matematičkih gimnazija u Beogradu i Nišu, a sada zahvaljujući ovom projektu, sa astronomijom mogu da se upoznaju i mlađi učenici.

– Projekat je namenjen osnovcima, pre svega od 5. do 8. razreda. Videćemo sa školama da se ukluče i mlađi uzrasti, jer i oni iskazuju interesovanje. Nažalost, finansijska situacija je takva da ne može svaka škola ili svako dete da priušti teleskop, a takva oprema može biti korisna za predmete kao što su geografija i fizika. Mi smo za sve osnovne škole u Kruševcu obezbedili udzbenike, priručnike, i set opreme. Oprema je kvalitetna za novac koji smo dobili, jednostavna za rukovanje i održavanje – rekao je Tomić.

Pored opreme, čija je svečana dodela zakazana za 30. septembar, AU “Eureka” će organizovati brojne aktivnosti, radionice, predavanja i obuku nastavnika fizike i geografije za realizaciju sekcije. Nastavnicima je dodeljen i predlog plana i programa astronomske sekcije, koji je napravljen na mesečnom nivou i podrazumeva realizaciju određenih praktičnih aktivnosti, koje će pratiti određene pojave na nebu u toku godine.

– Nakon uvodnog predavanja o Sunčevom sistemu, organizovaće se likovna radionica oslikavanja planeta Sunčevog Sistema, učenički radovi će biti izloženi u školi, učenici će na taj kreativan način predočiti svoja znanja i pozvati druge da se uključe u svet astronomije – objašnjava Tomić.

Prva zajednička aktivnost najavljena je za 26. septembar, Međunarodnu noć posmatranja Meseca. Tomić je pozvao nastavnike da sa svojim učenicima dođu na Bagdalu u 20 h, gde će biti postavljen teleskop sa kog će se posmatrati Mesec.

– Učenici će moći da ponesu i telefone, da rade fotografije Meseca, i na taj način uđu u vode astrofotografije. Neće biti ograničenja u broju prisutnih, ali sve ćemo sprovoditi u skladu sa epidemiološkim merama. Za one koji ne mogu da dođu, organizovaćemo i online posmatranje, preko našeg Youtube kanala “Eurekakutak”, sa drugog teleskopa koji će biti postavljen u Beogradu.

Prisutni nastavnici pokazalu su veliko interesovanje i entuzijazam za rad astronomske sekcije.

Danijela Aleksić, nastavnica fizike i informatike u Osnovnoj školi Velizar Stanković Korčagin, oduševljena je ovim programom.

– Mislim da je lepa zamisao da naša deca imaju mogućnost da vide i prate dešavanja na nebu. Posebno mi se dopada što ćemo dobiti dodatak za posmatranje Sunca preko dana. Doći ću sa učenicima 26. na Bagdalu, mislim da će im baš biti zanimljivo i da će produbiti njihovo interesovanje za prirodne nauke.

Po Tomićevim rečima, Kruševac će biti inicijalna tačka, a pošto će u projekat biti uključeno i Društvo astronoma Srbije, plan je da se on realizuje i u drugim gradovima. Društvo “Eureka”, biće na raspolaganju svim škola u Kruševcu, spremno da organizuje brojne aktivnosti i omogući školama da ugoste priznate astronome sa srpskih univerziteta.

M. Stanković

Upoznavanje svemira

Set opreme koji će dobiti sve škole, sadržaće teleskop, mikroskop i dvogled. Teleskop će naknadno biti opremljen i filterom za posmatranje Sunca, tako da će moći da se koristi i tokom noćnih i tokom dnevnih aktivnosti. Dvogledom se mogu posmatrati galaksije i zvezdana jata.

– Mikroskopom se mogu posmatrati mikrometeoriti, čestice iz svemira, koje padaju na zemlju u količini od 2 tone godišnje. Tehnika je jednostavna, učenici će jačim magnetom češljati površinu zemlje i skupljati metalne čestice. Pod mikroskopom, na osnovu toga da li je sfernog oblika ili nije, može se utvrditi da li je u pitanju mikrometorit. To je jedna lepa aktivnost, koja može da doprinese porastu interesovanja dece za astronomiju – zaključio je Tomić.

Kruševac na mapi svetlosnog zagađenja

Tomić je upoznao prisutne sa problemom svetlosnog zagađenja, koje čine ulične svetiljke u gradu i rasveta koja nije usmerena ka zamlji, a koja troši veliku količinu električne energije, a astronomima onemogućava gledanje udaljenih i tamnijih galaksija.

– Organizovaćemo i ekološki projekat, uz pomoć Naučnog kluba Kruševac. Uradićemo jedan trening sa nastavnicima i učenicima, gde ćemo vas učiti kako da se orjentišete na noćnom nebu i da na osnovu vizuelnih posmatranja utvrdimo koliko je nivo svetlosnog zagađenja u gradu. Napravićemo mapu Kruševca, i ta mapa će biti deo svetske mape svetlosnog zagađenja – rekao je on.atrofografija Tomić kaže da je ovakvo istraživanje rađeno 2014. godine, a da je od tada Kruševac 100% pokriven led rasvetom, pa će ovo istraživanje moći da potvrdi hipotezu, da led rasveta doprinosi smanjenju svetlosnog zagađenja.

Ostale vesti

back-to-top