Dodeljene vidovdanske nagrade

Postavljeno: 29.06.2018

Na svečanoj sednici Skupštine grada Kruševca, predsednik Skupštine, Živojin Miloradović, uručio je vidovdanska priznanja ovogodišnjim dobitnicima. Vidovdansku nagradu koja je ove godine  posthumno dodeljena bivšem gradonačelniku, Dragiju Nestoroviću, primio je njegov sin, Filip Nestorović

Tradicionalno, svečano zasedanje Skupštine u holu Gradske uprave, započeto je nastupom hora “Sveti knez Lazar” i himnom “Bože pravde”, a potom je usledila  i pesma “Grade ponosni”.

Sednicu je otvorio predsednik Skupštine, Živojin Miloradović, nakon čega se odbornicima,  brojnim gostima , članovi delegacija pobratimskih gradova, predstavnicima ovdašnjeg društvenog, privrednog i političkog života, obratila gradonačelnica Jasmina Palurović.

– Uprkos teškom vremenu, smatramo da možemo biti ponosni na sve što smo zajedno ostvarili – rekla je ona, dodajući da smo kao lokalna samouprava, u realizaciji brojnih projekata,  imali izuzetnu područku Vlade Srbije i predsednika Aleksandra Vučića, i Bratislava Gašića, direktora Bezbednosno informativne agencije.

Palurovićka je podsetila na rezultate koji su obeležili prethodni period navodeći, između ostalog,  da je energetska efikasnost značajno unapređena, da u toku izrada Studije izvodljvosti za izgradnju regionalne deponije, da je postojeća rasveta zamenjena LED sijalicama, te da  je Kruševac prvi grad u Srbiji koji je uradio Plan održive mobilnosti.

Istakla je i to da Grad dosta ulaže u programe podsticaja zapošljavanja, u poljoprivredu,  da smo “veliko gradilište sa infrastrukturnim radovima na svakom koraku”, da se dosta radi na uređenju parkova i sporstkih igrališta.

Čestitajući sugrađanima Dan Grada, gradonačelnica je na poručila  da godina pred nama donosi nove izazove, da će nam trebati mudrosti, sloge i zajedništva,  te da moramo biti uporni, jaki i uspešni i da moramo verovati u sebe.

Govoreći o ovogodišnjem dobritniku Vidovdanske nagrade, Palurovićka je rekla da će Dragi Nestorović ostati upamćen po mnogim lepim , ljudskim osobinama koje su ga krasile, da je njegov iznenadni odlazak nenadoknadiv gubitak za porodicu ali i za sve građane Kruševca, te da smo dužni da nastavimo da radimo  za dobrobit i napredak grada.

Vidovdansku nagradu koja je posthumno dodeljena Dragiju Nestoroviću, za izuzetan doprinos ukupnom razvoju lokalne samouprave, primio je njegov sin Filip, a uručene su i četiri plakete i 12 pohvala.

Vidovdanske plakete uručene su JP “Poslovni centar”, za izuzetne poslovne rezultate, kompaniji “Rubin”  za rezultate ostvarene u proizvodnji i izvozu i pomoć u relaizaciji brojih kulturnih i humanitarnih manifestacija kroz donacije, potom Miroljubu Markoviću, dugogodišnjem dobrovoljnom davaocu krvi, za iskazanu solidarnost i humanist, te kompozitoru Miroljubu Aranđeloviću Rasinskom, za bogato muzičko stvaralaštvo i afirmaciju grada Kruševca u oblasti kulture.

Pohvale Grada, pripale su Udruženju domaće radinosti “Zmajče” iz Kukljina, za doprinos u negovanju starih zanata, preduzeću “Joter” za aktivno učešće u humanitarnim i kulturnim manifestacijama Grada, Sonji Veselinović za stručnu pomoć u postupku restrukturiranja “Trajal korporacije”  i doprinos pozitivnom poslovanju preduzeća, Dušanu Mihaloviću, vlasniku restorana “Konak”, za dugogodišnje kvalitetno bavljenje ugostiteljstvom.

Vidovdanske pohvale dobili su i Slobodan D. Nikolić, za bogat društveni rad, Živan Tomić za doprinos opštem dobru dobrovoljnim staranjem o javnoj česmi “Pčela” u Šancu, Miroslav Bogdanović, profesor srpskog jezika i književnosti, za mnogobrojne aktivnosti koje su doprinele uzdizanju i promovisanju Kruševca na polju kulture. Pohvalu je dobio i  Milivoje Aksentijević, za podršku radu KUD-a “Rasina” iz Velikih Kupaca i doprinos očuvanju narodne tradicije i običaja, , potom učenik Jovan Marković, za rezultate postignute na republičkim takmičenjima iz fizike i hemije, Dragan Lazović Laza , za značajne rezultate na razvijanju i omasovljivanju sporta u Kruševcu, Gradimir Karajović, za dugogodišnji rad u kulturi i trag u kulturnom stvaralaštvu Grada Kruševca i Dušan Đurković, za razvoj seoskog i etno turizma u Rasinskom okrugu.

U ime svih  dobitnika, prisutnima se obratio Dragi Marković, direktor JP “Poslovni centar” koji je tom prilikom kazao da je veoma velika čast biti prepoznat i kao pojedinac i kao preduzeće koje zavređuje pažnju svojim  rezultatima u radu.

– Vidovdanska nagrada, plakete i pohvale, predstavljaju još jednu potvrdu našeg kolektivnog rada i zalaganja za dobrobit naše lokalne zajednice. Istovremeno, ova priznanja su svima nama  podstrek da nastavimo da radimo još bolje i odgovornije, da unapređujemo život svih naših sugrađana – poručio je Marković.

Nakon dodele vidovdanskih priznanja, sa duhovnom pesmom nastupila je Katarina Veškovac, nakon čega je usledio nastup glumaca Kruševačkog pozorišta, Jovane Đorić i Predraga Milenkovića. Svečana sednica zvanično je završena kada je gradonačelnica pročitala drugi deo Povelje “U ime živih”.

Ostale vesti

back-to-top