Dodatne postelje za kovid pacijente, 17 na respiratorima

Postavljeno: 02.12.2020

Još 60 postelja je u kruševačkoj Bolnici odvojeno za kovid pacijente, te sada u toj zdravstvenoj ustanovi ima 180 kreveta za lečenje osoba obolelih od tog virusa

Trenutno je hospitalizovano 145 pacijenata, njih 17 je na respiratorima. Među oko 930 zdravstvenih radnika 31 je pozitivan na koronu, a 18 je u izolaciji zbog porodičnih kontakata sa zaraženima.

U ovdašnjoj Bolnici kažu da i pored tog broja obolelih i velikog zamora medicinskih radnika, za sada nemaju problem sa organizovanjem posla. Istovremeno apeluju na sugrađane da poštuju protivepidemijske mere te da se, u slučaju pojave simptoma, na vreme jave lekaru i da se izoluju.

– Postojeće kapacitete od 120 postelja, proširili smo za 60 tako da sada na raspolaganju za kovid pacijente imamo 180 postelja. Trenutno je 145 pacijenata hospitalizovano. U zgradi u kojoj je infektivno su popunjeni osmi, sedmi, šesti, peti i četvrti sprat, odnosno infektivno je sada i na kožnom te na odeljenjima neurologije, dela psihijatrije i palijativne nege. Dodatnih 60 postelja smo opredelili u zgradi gde je staro dečije odeljenje. Tu sada smeštamo pacijente sa blažim oblikom kovida, odnosno one koje spremamo za otpust – kazala je za KruševacGrad direktorka Opšte bolnice dr Vesna Stević Gajić.

Na respiratorima je trenutno 17 pacijenata, 16 je na neinvazivnoj ventilaciji, a jedan je intubiran.

– Za kovid pacijente smo sinoć dobili još tri respiratora, high flow aparata, reč je o savremenim aparatima kod kojih se kiseonik dobija preko maske, ne treba pacijent da se intubira, mogućnost infekcija je manja – kazala je ona.

Za kovid pacijente na raspolaganju je trenutno 21 respirator, uveden je centralni kiseonik i respiratorna jednica za kovid je sada na infektivnom odeljenju.

– Od kada je krenuo drugi talas nije nam se desilo da nemamo dovoljno respiratora. Kada ostanemo na dva slobodna respiratora tražimo i dobijamo dopunu i sinoć smo dobili još tri respiratora. Ako ih ne bi bilo dovoljno onda se pacijenti šalju u Klinički centar Niš ili neki drugi centar – objasnila je direktorka Bolnice.

Napomenula je da za ostale pacijente postoje drugi respiratori.

Iako je, prema njenim rečima, zamor medicinara veliki, a u ovdašnjoj Bolnici od 930 zdravstvenih radnika 31 pozitivan na koronu, a 18 u izolaciji zbog porodičnih kontakata, u toj ustanovi za sada nemaju problem sa funkcionisanjem.

– Apelujem na sugrađane da se čuvaju, da poštuju mere i da se, ako primete simptome, jave lekaru i da se izoluju. Moramo zajedno da se borimo jer samo zajedno možemo da se izborimo protiv epidemije – zaključila je direktorka kruševačke Bolnice dr Vesna Stević Gajić.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top