Za vikend povećan broj pregleda u Službi Hitne medicinske pomoći

Postavljeno: 21.08.2023

Vikend za nama je Hitnoj pomoći doneo povećan obim posla, zabeleženo je 85 pregleda na terenu i 141 u ambulanti, pored pacijenata sa hroničnim oboljenjima, veliki broj sugrađana je imao stomačni virus

Osim poteškoća zbog visokih temperatura vazduha, koje dovode do toplotnog udara, dehidratacije i slično, dežurne ekipe Hitne pomoći redovno se susreću i sa drugim, jednako ozbiljnim izazovima

– U proteklim danima zabeležena su tri udesa u kojima su četiri osobe povređene i posle ukazane hitne pomoći, transportovane su u Urgentni prijem na dalju dijagnostiku, a među njima je bila i trudnica koja je prebačena na odeljenje ginekologije. Potom je došlo do masove tuče u naselju Marko Orlović koja je rezultirala velikim brojem povređenih, takođe transportovanih u Urgentni prijem, hirurgiju i ginekologiju, dok je na javnim mestima bilo pet intervencija za ljude u jako alkoholisanom stanju – rekla je dr Marija Baltić, načelnica Službe Hitne medicinske pomoći.

Pomoć su, osim hroničnih pacijenata sa kardiovaskularnim i respiratornim problemima, zatražili, u povećanom broju, pacijenti sa stomačnim virusom koji se manifestovao mučninom, povraćanjem, dijarejom, bolovima u stomaku i povišenom telesnom temperaturom. Takvim pacijentima se savetuje dijetetska ishrana, simptomatska terapija i rehidratacija.

Lekari savetuju hroničnim pacijentima da uzimaju redovnu terapiju i u slučaju pogoršanja da se odmah jave izabranom lekaru, a svim učesnicima u saobraćaju, kako vozačima automobile, tako pešacima, motociklistima i vozačima trotineta povećan oprez!

J. S.

Ostale vesti

back-to-top