Danas je Sveta Petka Trnova

Postavljeno: 08.08.2020

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas (8. avgust)  obeležavaju praznik posvećen prepodobnoj mučenici Paraskevi, u narodu poznatoj kao Petka Trnova

Sveta Petka Trnova rodom je bila iz Rima i poticala je iz hrišćanske porodice. Nakon smrti roditelja, imanje je razdelila siromašnima i zamonašila se. Zbog propovedanja hrišćanske vere zatvarana je, mučena i na kraju pogubljena po naređenju kneza Tarasija.

Običaj na ovaj praznik je da mlade devojke beru cveće i njime ukrašavaju kuće, kako bi u domovima zavladili mir i sloga, a da bi ih u narednoj godini pratila sreća, devojčicama se na ovaj dan oblači nova haljina.

Sveta Petka Trnova je ženski praznik i prema narodnom verovanju žene na ovaj dan ne bi trebalo da kuvaju ili rade kućne poslove jer će im tokom godine trnuti ruke.

Praznikom Prebodobne mučenice Paraskeve završava se mali letnji „cikljus ženskih praznika“, kome pripadaju i Ognjena Marija i Blaga Marija.

Današnji praznik mnogi mešaju sa Svetom Petkom koja se praznuje 27.oktobra. Prva je rođena u Rimu, a potonja je bila Grkinja.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top