Priče sa putovanja: Kad pukne pogled sa Popovice!

Postavljeno: 07.08.2020

Popovica važi za jedan od najlepših vidikovaca u Sokobanji,  jedan je od vrhova planine Devica , na nadmorskoj  visini od 443 metra, i ono što ga krasi i privlači brojne ljubitelje prirode je jedinstven pogled i savršeno čist vazduh

Do Popovice se možes stići iz više pravaca, staze su dobro obeležene i ukoliko imate malu bolju kondiciju, do vidikovca vam je potrebno nešto više od  pola sata.

Dok savladavade ne baš toliko zahtevnu stazi koja vodi ka ovom jedinstvenom mestu, na polovini puta čeka vas manji vidikovac i klupa za kratak predah, a od trenutka kada krenete u ovu malu avanturu, bilo da idete preko izletišta Lepterija i parka Banjica,  darežljiva priroda nudi vam predele za pamćenje.

Da je vredeo svaki korak na putu do Popovice, uverićete se kad dođete do ovog izletišta, gde na sve četiri strane puca pogled- s jedne strane na Sokobanju, s druge na Rtanj i sela podno ove planine. Sa Popovice se jasno vidi i drevno utvrđenje Sokograd, a ništa manje očaravajući nije ni pogled na kanjon reke Moravice.

Na Popovici uvek duva vetar, ali se možete zakloniti u drvenoj kućici sa klupama , odakle imate savršen pogled na sve četiri strane sveta. Na samom vrhu nalazi se i veliki krst pored koga posetioci ostavljaju novac , uz na papiriću  ispisanu  želju. Veruje se da ovo mesto ima magijsku moć, te da će vam se, ukoliko čvrsto verujete, zamišljena želja ostvariti.

Nekako se namestilo da nam je oba puta na Popovici, pored turista, društvo pravio i kozar koji svoje stado upravo ovde dovodi na ispašu. Uz tranzistor u ruci, ovaj čovek gotovo svakodnevno uživa u lepotama netaknute prirode, a siguran  je da to što njegove koze pasu ovde, dodatno utiče na kvalitet njihovog mleka.

Svako sa svojim očekivanjima dolazi na ovo jedinstveno mesto, ali ono što je svima zajedničko je da se odavde svi vraćaju puni utisaka i sa željom da ponovo dođu. Do sledećeg leta, možda i jeseni kada je priroda još lepša zbog šarenila boja koje ne može da dočara nijedna slikarska četkica.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top