Centar za osobe sa invaliditetom dobio kvantnu sobu

Postavljeno: 12.07.2022

Danas je u prostorijama Centra za osobe sa invaliditetom svečano otvorena kvantna soba, koja predstavlja najsavremeniji vid terapije nanotehnologijom i koju će besplatno moći da koriste sve osobe sa invaliditetom na teritoriji Kruševca. Ovo je druga ovakva soba u Srbiji, a njenom otvaranju prisustovala je i Darija Kisić ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

– U okviru našeg Ministarstva je izuzetno aktivan sektor koji je isključivo posvećen aktivnostima koje imaju za cilj poboljšanje kvaliteta života osobama sa invaliditetom. Mi kontinuirano podržavamo rad svih saveza i udruženja na području naše zemlje, a na području Kruševca je deset takvih udruženja. Tokom ove i prethodne godine za njihove aktivnosti izdvojili smo oko 5 miliona dinara – kaže ministarka Darija Kisić.

Kvantna soba koju je dobio Centar za osobe sa invaliditetom druga je u Srbiji i za njeno opremanje izdvojeno je 900 hiljada dinara.

– U skladu sa potrebama osoba sa invaliditetom trudimo se u sve naše aktivnosti uvrstimo i sva inovativna reševanja čija su istraživanja pokazala da mogu značajno da utiču na poboljšanje kvaliteta života osoba sa invaliditetom, tako smo u toku prošle godine u Leskovcu takođe obezbedili opremanje jedne kvantne sobe i podstaknuti rezultatima koje smo tamo imali odlučili  smo da ovakve sobe otvaramo i u drugim gradovima naše zemlje – istakla je Kisićka.

Zajedničkom saradnjom Udruženja „Start za decu“ i Centra za osobe sa invaliditetom, a u okviru projekta „Bajka na talasima“ kvantna soba je stigla u naš grad.

– Kvantna soba je proistekla iz jednog dobrog i zdravog druženja sa Udruženjem „Start za decu“, a aplicirali smo po projektu kod Ministartva. Kvantnu sobu neće koristiti samo naši korisnici dnevnog boravka, već i osobe sa invaliditetom na teritoriji Grada Kruševca – navela je Nevena Lazarević, direktorka kruševačkog Centra za osobe sa invaliditetom.

Aleksandra Grdanić, predstavnica Udruženja „Start za decu“ istakla je značaj ove sobe.

– Svi projekti koje smo do sada organizovali su inkluzivnog karaktera, jer ideja sa kojom smo osnovani je da decu, mlade i odrasle odvojimo od pasivnih sadržaja i sa druge strane da sve ono što radimo bude potpuno besplatno. Terapija u kvantnoj sobi je najsavremeniji vid terapije nanotehnologijom i može da se koristi uz sve konvencionalne terapije – objašnjava ona.

Otvaranju sobe prisustvovala je i gradonačelnica Jasmina Palurović i naglasila da će Grad nastaviti da omogućava što više sredstava za osobe sa invaliditetom ili one koje su u socijalnoj potrebi.

– Drago mi je da danas možemo da vidimo jednu dobru saradnju između Grada Kruševca i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Svake godine se povećava broj projekata za koje konkurišemo, a onda ih dobijamo iz razloga što su korisni prvenstveno osobama sa invaliditetom ali i svim drugima koji koriste usluge socijalne zaštite. Kao Grad svake godine se trudimo da stvorimo što više uslovaza ovakve osobe, a ove godine smo iz budžeta Grada odvojili preko 310 miliona za potrebe socijalne zaštite – istakla je Palurovićka.

M.S.

Ostale vesti

back-to-top