Na Svetski dan voda ispitivanje “majdevačke” pijaće vode

Postavljeno: 22.03.2022

Na stručnom skupu, održanom povodom Svetskog dana voda, uzorkovana je pijaća voda iz Fabrike vode u Majdevu, nakon čega će 34 laboratorije, učesnice skupa, dobiti godišnje potvrde i akreditaciju.

Događaj povodom Svetskog dana voda počeo je predstavljanjem Saveza hemijskih inženjera Srbije i predstavljanjem učesnika, nakon čega je usledio stručni sastanak o ISO standardu, koji opisuje metodu uzorkovanja vode za piće sa posebnim zahtevima i specifikacijama. Posle toga učesnici su se zaputili u Fabriku vode u Majdevu.

– Kruševac se pokazao kao odličan domaćin prošlog puta kada smo imali jedan sličan skup gde smo ispitivali osposobljenost laboratorija za otpadne vode. Ove godine su se odazvale mnoge laboratorije iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, došli su predstavnici iz 26 gradova, 34 laboratorija, odnosno 102 eksperta – kazao je Nenad Kostić, koordinator “Proficiency Testing” šeme Saveza hemijskih inženjera Srbije.

Nakon današnjih aktivnosti, učesnici će odneti uzorke u svoje laboratorije gde će ih ispitati potpuno i dostaviti rezultate Savezu hemijskih inženjera Srbije koji će, potom, uraditi izveštaj o međulaboratorijskom uporednom uzorkovanju sa ispitivanjem vode za piće.

Dejan Stević iz Instituta za javno zdravstvo regionalnog centra Doboj je jedan od eksperata koji prisustvuje današnjem seminaru. On i njegove kolege su došli iz Republike Srpske, a ovo im je četvrti put da prisustvuju dešavanjima koja organizuje Savez hemijskih inženjera Srbije.

Nisam ni zamišljao da je Kruševac ovako dobar domaćin. Došli smo sinoć i imali smo priliu da prošetamo gradom da ga bolje upoznamo. Obišli smo Lazarev grad i crkvu Lazaricu. Ovaj događaje je nešto što smo prepoznali kao dobru aktivnost koja je dobrodošla u našem budućem radu – rekao je Stević.

Uz pomenuti Savez i kruševački Vodovod je suorganizator skupa.

– S obzirom na to kako je sve proteklo prethodne godine, Savez hemijskih inženjera nas je vrlo rado odabrao da i ove godine budemo domaćini skupa. Mi, kao dobri domaćini smo se potrudili da i ove godine obezbedimo sve uslove rada. Na ovaj način imaćemo akreditovanu potvrdu ispitivanja i jezerske sirove vode, uz prošlogodišnju analizu otpadne vode – rekao je direktor Vodovoda Vladimir Milosavljević, koji je zajedno sa Kostićem otvorio skup.

Podsećamo, 22. mart je proglašen Svetskim danom voda rezolucijom Ujedinjenih nacija 1992. Godine, a već od 1993. godine se kao takav u čitavom svetu obeležava različitim aktivnostima.

L.S.

Foto: KrusevacGrad, Savez hemijskih inženjera Srbije

Ostale vesti

back-to-top