Červišijada u Ribarskoj Banji
Postavljeno: 07.10.2016
U Ribarskoj Banji se po drugi put održava manifestacija pod nazivom „Červišijada“
„Červišijada je takmicenje u spravljanju červisa, tradicionalnog jela karakteristicnog za okolinu Ribarske Banje.
Održace se i igrački maraton – takmičenje u dužini iganja.
Takmičenje u spremanu červiša održaće se u subotu 08.10.2016. u 11 časova, dok je igrački maraton počinje u 12 časova.
Očekuje se više desetina učesnika takmičenja i nekoliko Kulturno-umetničkih društava u igranju.
Manifestacija se odražava na brdu Samar kod terena za tenis u Ribarskoj Banji.
Staro srpsko jelo slično kao ajmokac, ali ipak nije. Razlika je u tome što je červiš gušći i sprema se isključivo od belog pilećeg mesa. Nekad je na selu bilo nezaobilazno predjelo na slavama…
Za spremanje červiša potrebno je: 200-300g belog pilećeg mesa, 5 kašika belog mekog brašna, ulje, so, 2 češnja belog luka
Skuvati belo pileće meso. Iscepkati ga na vlakna, nikako seckati. U šerpi na masti (može i ulje) pržiti brašno dok ne požuti. Najbolje probati sa manjom količinom. Paziti da brašno ne bude braon, ako se to desi, baciti pa opet iznova. Kad brašno porumeni pomeriti šerpu u stranu i naliti malo supe u kojoj se kuvalo meso. Vratiti na ringlu i mešati uvek u istom pravcu (udesno). Treba da bude vrlo gusto. Posle nekog vremena dodati deo mesa, nikako sve i dodati malo izgnječenog belog luka. Što se tiče belog luka, važno je to da se ne secka, već da se izgnječi drvenim tuckom, samo bez soli. Onda opet mešanje i tako nekoliko puta dodavati meso i luk, u više navrata, što više mesa i belog luka, to bolje. Posoliti po ukusu.