Zbog kršenja propisa o epidemiji okrivljeni saslušan preko Skajpa

Postavljeno: 08.04.2020

Pred kruševačkim Osnovnim sudom je, prvi put u Srbiji, održano saslušanje okrivljenog preko Skajpa, bez njegovog dovodjenja u sudnicu. Reč je o saslušanju okrivljenog za krivično delo „nepostupanje po zdravstvenim propisima u vreme epidemije“, koje je na ovaj način sprovedeno kako bi se smanjio broj kontakata osumnjičenog te sprečilo širenje korona virusa. Saslušanje se odnosilo na okolnosti određivanja pritvora

„Saslušanje je održano putem Skajpa, video vezom izmedju Suda u kome su se nalazili sudija, tužilac i branilac okrivljenog i Policijske uprave u kojoj se nalazio okrivljeni. Nakon saslušanja okrivljenom je odredjen pritvor od 30 dana“ naveo je predsednik kruševačkog Osnovnog suda Slobodan Ivanović u saopštenju. 

U Sudu napominju da je na ovaj način broj kontakata okrivljenog sveden samo na neophodne, što je značajno jer postoji realna mogućnost prenošenja i širenja korona virusa „posebno imajući u vidu da je okrivljenom, osim naložene izolacije kao mere za suzbijanje proglašene epidemije, prilikom lekarskog pregleda naloženo i javljanje infektološkoj ambulanti radi uzimanja brisa na COVID – 19“.

Inače, ovakav način saslušanja je obavljen shodno Uredbi o načinu učešća optuženog na glavnom pretresu u krivičnom postupku koji se održava za vreme vanrednog stanja  proglašenog 15. marta i Protokolu o saradnji izmdju Osnovnog suda i Policijske uprave, zaključenom 1. aprila. 

J.B. 

Ostale vesti

Komentari

 1. Snežana kaže:

  Da li je Osnovni sud u Kruševcu obavešten da veliki broj članova i članica Advokatske komore Srbije i Društva sudija Srbije smtra da uredba Vlade o skajp suđenjima nije ustavna i da se takvim suđenjem ugrožavaju prava optuženih? Posebno što je stvarno reč o „teškim“ krivičnim delima – izlasku napolje u vreme policijskog časa. Sve to dok nasilnici koji prebijaju žene i decu, kriminalci, mafijaši, uzgajivači „organskog paradajza“, preprodavci oružja šetaju slobodni od bilo kakve sudske odgovornosti. Nikad od Srbije ozbiljna država! Nikad nezavisno sudstvo. Nikad pamet, stručnost, samo dodvoravanje i utrpavanje onima koji vladaju. Tužno.

 2. Snežanin kolega kaže:

  Draga moja Snežanice,
  Sticajem okolnosti znam da je sudija koji je saslušao to lice čovek koji ima troje male dece.
  Slučajno znam i to da je saslušao lice koje je odbilo da se javi lekaru da bi mu se uzeo bris, odbio da bude u izolaciji… a sve uz korišćenje narkotika koje navodiš.
  Možda za tebe korona nije opasna zarazna bolest od čijih prrnosilaca nema potrebe štititi nedužne ljude i zato možeš da tražiš da deliš pritvorsku ćeliju sa tim nedužnim…

2 thoughts on “Zbog kršenja propisa o epidemiji okrivljeni saslušan preko Skajpa

Comments are closed.

back-to-top