Pred poljoprivrednicima brojni poslovi, na njivu uz potvrdu

Postavljeno: 08.04.2020

Pred ratarima je setva kukuruza, pšenica ulazi u fazu vlatanja i potrebno je obići useve kako bi se proverilo da li je potrebna prehrana, povrtari svakodnevno imaju posla u svojim plastenicima, dok voćari brinu o stablima i primenjuju potrebne mere

Uputstva kako do njiva i zasada nalaze na sajtu Ministarstva poljoprivede (http://www.minpolj.gov.rs/kako-do-dozvole-za-kretanje-uputstvo-za-proizvodjace-voca-i-povrca/?script=lat,  

 http://www.minpolj.gov.rs/kako-do-dozvole-za-kretanje-uputstvo-za-vlasnike-stoke-i-pcelare/?script=lat). U zaista teškoj poziciji u ovim uslovima su staračka samačka domaćinstva, odnosno oni koji imaju više od 70 godina i potpuno im je zabranjeno kretanje, a nemaju nikoga ko bi umesto njih obradio zemlju. 

Stručna savetodavka za ratarstvo u kruševačkoj Poljoprivedno savetodavnoj i stručnoj službi Radojka Nikolić potvrđuje za krusevacgrad.rs da tu službu za informacije o novonastaloj situciji svakodnevno zovu poljoprivrednici.

– Dozvole za kretanje van propisanog se dobijaju preko sajta Ministarstva poljoprivrede, sve se radi elektronski. Taj posao nije “spušten” na lokalni nivo, na našu službu, tako da moraju da ga obave sami poljoprivednici i sve se završava preko komjutera. Ima onih koji to ne umeju da urade ili nemaju kompjutere, ali verujem da većina njih do 17 časova ipak može da završi potrebne radove – kaže Nikolićka.

Pred ratarima je setva kukuruza koja bi, prema njenim očekivanjima, mogla da počne za pet, šest dana, ukoliko se nastavi lepo i toplo vreme. 

– Oni koji će narednih dana obavljati setvu treba da  seju hibride najduže vegetacije, hibride grupe 600, oni se seju na zemljištima koja su najbolja, najkvalitetnija. Nakon njih se seju hibridi grupa 500 i 400, oni mogu da idu i na zemljište slabije plodnosti, uz dobru agrotehniku daju dobre prinose. Preporuka je do se setva obavi do kraja aprila. Oni kojima taj posao ostane za maj treba da seju hibride 300 i 400 grupe zrenja – podseća ona.

Napominje da je, inače, zbog izraženih klimatskih promena, suša i visokih temperatura, uvek dobro kombinovati hibride različitih grupa, kako se se dobili sigurni prinosi. 

Pšenica ulazi u fazu vlatanja i ratari treba da obiđu useve i provere da li je potrebno prihranjivanje azotnim djubrivima. Takođe, treba obaviti redovnu zaštitu svih strnih žita od bolesti, štetočina i korova.  

Semena i đubriva, prema informacijama nadležnih, u poljoprivedni apotekama ima dovoljno. Ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić saopštio je da će Pošta poljoprivrednicima besplatno isporučivati seme Instituta za ratarstvo i povrtarstvo za prolećnu setvu dok traje vanredno stanje.

Krkobabić je, kako su preneli mediji, naveo da je postignut dogovor o tome da pomenuti institut iz Novog Sada otvori namensku telefonsku liniju putem koje će se ovoj ustanovi obraćati poljoprivrednici i zadruge, dok će Pošta naručene količine semena dostavljati u optimalnom roku.

Tekst je deo projekta Local Press Laboratorija koji novine GRAD realizuju u saradnji sa PU Lokal pres. Local Press Laboratorija je pilot projekat razvijen u saradnji i podržan od strane “Medijskog inkubatora za Zapadni Balkan” programa Free Press Unlimited, koji finansira holandsko Ministarstvo spoljnih poslova.

J.B. 

Ostale vesti

back-to-top