Završeno “Bistričko kolo” – na likovnoj koloniji umetnici „Rasiniusa“ i „Dimitrija Simića“

Postavljeno: 14.07.2021

„Bistričko kolo“, jedna od najstarijih kulturnih manifestacija u Rasinskom okrugu, u podjastrebačkom selu Dvorane završena je. Trodnevni program započeo je kulturno umetničkim programom u organizaciji Književnog društva prosvetnih radnika Kruševca. Na igralištu OŠ “Strahinja Popović” organizovano je sportsko nadmetanje, takmičenjima u malom fudbalu, basketu i odbojci, a u porti Crkve svetog Ilije, održana je i likovna kolonija, kao važan deo ove manifestacije

Na koloniji u Dvoranu učestvovalo je sedmoro slikara slikarskog Udruženja “Rasinius” i Likovnog kluba “Dimitrije Simić”: Đorđe Joković Miročki, Boban Stojanović, Snežana Jakovljević, Ana Jovanović, Dobrila Milosavljević, Milka Lisinac i Mirko Stojadinović.

Đorđe Joković Miročki je prezadovoljan gostoprimstvom domaćina i opštom atmosferom celokupnog programa. Slični misli i Mirko Stojadinović, koji ističe veliko zalaganje Crkvene parohije i Mesne zajednice, pa samim tim i uspeh nije izostao. Po završetku rada Likovne kolonije otvorena je izložba slika, koju je posetio veći broj meštana i gostiju, a među njima i narodni poslanik Zoran Tomić.

“Bistričko kolo” nastavlja kontinuitet  jednoj od najstarijih kulturnih  manifestacija u kruševačkom kraju, čiji organizator je bio Dom kulture “Živka Mićić” iz ovog podjastrebačkog sela. “Dani Živke Mićić” su se sastojali iz dva dela – književni programi u centru sela i likovna kolonija pored vodenice u obližnjem selu Petini. 

Manifestacija je okupljala umetnike iz bivše SFRJ i iz inostranstva i imala internacionalni karakter i veliku posećenost. U devedesetim godinama program je prekinut, a posle 2000. godine je obnovljena u znatno manjem obimu i pod imenom “Bistričko kolo”, a u oranizaciji Kulturnog centra Kruševac i MZ Dvorane.

Ž. M.

Ostale vesti

back-to-top