Državna sekretarka u Kruševcu: Demografija je nacionalno pitanje broj jedan

Postavljeno: 13.07.2021

Milka Milovanović Minić, državna sekretarka Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, prilikom današnje posete Kruševcu upoznala se sa podsticajnim merama koje taj grad pruža svojim sugrađanima u raznim oblastima, te ocenila da Kruševac prepoznaje probleme i da dosta ulaže, posebno u ravnomerni razvoj grada i sela

– Cilj ministarstva je da svi zajedno velikim radom i zalaganjem, kako na lokalnom tako i nacionalnom nivou učinimo velike napore za popravku populacione politike. Kruševac vodi dobru pronatalitetnu politiku.Tim gradonačelnice, prepoznao je brojne probleme, dosta se ulaže. Posebno smo obradovani ulaganjem u ravnomerni razvoj grada i sela kao i podsticajem koji dobijaju mlade žene na selu kroz različite subvencije – kazala je državna sekretarka.

Jelena Todorović, pomoćnica gradonačelnice za društvene delatnosti istakla je da Kruševac ima dobre mere populacione politike i da razvija svaki segment koji je neophodan kako bi jedna porodica imala sve uslove za život.

– Kruševac radi na razvoju vaspitno-obrazovnih institucija, ravnomernom razvoju sela i grada, otvaranju novih radnih mesta. U narednom periodu radićemo na unapređenju svih segmenata populacione politike -istakla je ona.

Državna sekretarka iznela je alarmantne demografske podatke uz pretpostavku da će će se broj stanovnika naše zemlje do 2050. biti ispod 4 miliona.

– Pedesetih godina prošlog veka imali smo 160 hiljada beba, a sada imamo samo 60. Godišnje gubimo oko 40 hiljada ljudi, a broj je skoro udvostručen zbog pandemije. To su ozbiljni, upozoravajući signali da moramo da razmišljamo o tome kako i na koji način da zaustavimo ovaj trend. Demografija je nacionalno pitanje broj jedan i demografske prilike se ne popravljaju u jednom mandatu, to je dugoročno pitanja i zato je neophodno postaviti temelje dobre i kvalitetne demografske politike, kako bismo dugoročno očekivali nekakve pomake – objašnjava ona.

Prema njenim rečima, novac jeste važan ali nije presudan za ovakve demografske prilike, jer da je tako, u razvijenim zemljama Evropske unije stopa rodnosti bi bila značajno veća nego kod nas.

– Crveni alarm nije uključen samo u Srbiji već i u okruženju. Kao nacija starimo, svaki peti stanovnik naše zemlje je stariji od 65 godina, svaki sedmi je mlađi od 14 godina – rekla je ona.

Kako bi se natalitet popravio neophodno je osnaživati mlade ljude da ranije ulaze u bračne vode i razmišljaju o osnivanju porodice, a pre toga, kako je kazala, moraju se stvoriti uslovi na lokalnom nivou da se što više mladih zaposli.

– Poslodavci treba da imaju razumevanja prema mladim ženama i budućim majkama. Važno je da ih ne obreshrabrujemo sprovođenjem tihe, prikrivene diskriminacije onda kada žele da se ostvare kao majke – poručila je Milovanović Minić.

Nakon sastanka u zgradi Gradske uprave, državna sekretarka posetila je i Centar za osobe sa invaliditetom “Duga”.

M.S.

Ostale vesti

back-to-top