Za sada nema zaraženih groznicom Zapadnog Nila

Postavljeno: 14.07.2021

U ovoj sezoni do sada nije zabeležen nijedan slučaj obolevanja od groznice Zapadnog Nila. Kako navode epidemiolozi, prvi oboleli uglavnom se registruju polovinom jula, a najveći broj zaraženih osoba prijavljuje se tokom avgusta. Na teritoriji Rasinskog okruga, ovo sezonsko oboljenje poslednji put registrovano je pre sedam godina

Prema rečima ovdašnjih epidemiologa, groznica Zapadnog Nila je na teritoriji Rasinskog okruga poslednji put registrovana 2015. godine ( tri godine nakon što je infekcija ovim virusom prvi put zvanično potvrđena u humanoj populaciji na teritoriji Srbije), ali na sreću u našem Okrugu nije zabeležan nijedan smrtni slučaj koji može da se dovede u vezu sa obolevanjem od groznice Zapadnog Nila..

U kruševačkom Zavodu za javno zdravlje kažu da nije isključena mogućnost da na našoj teritoriji postoje zaraženi komoraci, ali da panici mesta nema jer, kako ističu, oko 80 dosto inficiranih ljudi nema nikakve simptome i znake bolesti.

Inače, groznica Zapadnog Nila je virusno obolenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca, a glavni rezervoar zaraze su različite vrste ptica u kojima se virus održava, dok je čovek slučajni, odnosno, slepi domaćin i infekcija se sa njega dalje ne prenosi.

Kod manjeg procenta zaraženih ( oko 20 odsto) javljaju simptomi slični gripu, sa naglom pojavom povišene telesne temperature, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, umorom, blagim prolaznim osipom.

U ređim slučajevima, dolazi do nastanka meningitisa ili encefalitisa, simptomi su glavobolja, ukočen vrat, dezorjentisanost, tremori, slabost mišića i paraliza, i takvi slučajevi zahtevaju hospitalizaciju. Letalitet je veći kod starijih osoba, naročito kod osoba iznad 75 godina života.

Epidemilozi naglašavaju da je oprez svakako potreban. Savetuje se upotreba repelenata prilikom boravka u prirodi, nošenje odeće svetlije boje i dugih rukava i nogavica, izbegavanje boravka na otvorenom kada je najintenzivija aktivnost komaraca ( u sumrak i zoru), upotreba zaštitne mreže protiv komaraca na prozorima i vratima, izbegavanje šuma i močvara.

U Srbiji je kod humane popualcije groznica Zapadnog Nila prvi put zvanično registrovana 2012. godine. Do 2020. ukupno je registrovano 1.016 slučajeva obolevanja, a u istom periodu beleži se i 98 smrtnih slučajeva koji se mogu dovesti u vezu sa obolevanjem od groznice Zapadnog Nila.

Savet građanima je da se u slučaju pojave bilo kakvih simtoma koji mogu da se dovedu u vezu sa ovim obolenjem, odmah jave svom izabranom lekaru.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top