Završen 17. FEŠT – Pobednička predstava “Skrovišta Slobodišta”

Postavljeno: 18.05.2021

U takmičarskom delu ovogodišnjeg Festivala školskog teatra, koji se od 10. do 17. maja održavao u Beloj sali Kulturnog centra, učestvovale su tri osnovne škole. Titulu najbolje ponela je predstava “Skrovišta Slobodišta” koju su izveli učenici OŠ “Sveti Sava”

Ovogodišnji FEŠT je zbog pandemije korona virusa održan u specifičnim uslovima, u takmičarskom delu Festivala izvedene su tri predstave, OŠ “Sveti Sava” pripremila je predstavu “Skrovišta Slobodišta”, predstavu “@Instabajka” izveli su učenici OŠ “Jovan Popović” dok su predstavu “Ja, Draga” odigrali učenici OŠ “Brana Pavlović”.

Pored ovih, posetioci Festivala imali su priliku da pogledaju i dve gostujuće predstave, “Pozorišni bonton” u organizaciji Kulturnog centra Kruševac i “Kulturociklin End Call” koju je izvela neformalna umetnička inicijativa “Kulturociklin”.

U okviru ovogodišnjeg FEŠT-a izvedena je i dramsko-obrazovna radionica “Mlado pozorište u pokretu ” Dečjeg kulturnog centra Beograd.
O nagradama je ovo godine odlučivao tročlani stručni žiri koji su činili Zorica Duković, profesorka dramske umetnosti koja je bila i predsednica žirija, i članovi Momčilo Radosavljević, diplomirani glumac i Lidija Užarević, urednica programa u Kulturnom centru Kruševac.

Prvo mesto osvojila je predstava “Skrovišta Slobodišta” koju su izveli učenici OŠ “Sveti Sava”, po tekstu koji su napisali đaci odeljenja 8/1 i 8/2 te škole, a u režiji njihove nastavnice sprskog jezika Sandre Maksimović. Pobeda im je omogućila učešće na Festivalu “Glumijada ” koji organizuje Dečji kulturni centar Beograd.
Drugo mesto osvojio je ansambl OŠ “Jovan Popović” sa predstavom “@Instabajka” koju je napisala i režirala Tamara Milutinović, po ideji Vasilija Stankovića.

Treće mesto pripalo je dramskoj sekciji OŠ “Brana Pavlović” koja je izvela predstavu „Ja, Draga“, čiji tekst i režiju potpisuje Ivan Čolić.
Nagradu za najbolju žensku ulogu žiri je dodelio Jani Krupniković iz OŠ “Jovan Popović” za ulogu Baba Rogane u predstavi “@Instabajka”, dok je za najbolju mušku ulogu priznanje dobio Martin Tomić iz OŠ “Sveti Sava” za ulogu učenika u predstavi “Skrovišta Slobodišta”.

Za najbolju žensku epizodnu ulogu nagrada je ravnopravno dodeljena Mini Kostić za ulogu Ane Frank u predstavi „Skrovišta Slobodišta” i Eleni Sekulić za ulogu Hristine Lunjevice u predstavi „Ja, Draga”. Nagrada za najbolju mušku epizodnu ulogu pripala je Aleksandru Pejiću za ulogu Aždaje Gaje u predstavi “@Instabajka”.

Nagrada za najbolju režiju dodeljena je Sandri Maksimović za predstavu “Skrovišta Slobodišta”, za najbolju scenografiju nagrađena je predstava “@Instabajka”, dok je stručni žiri nagradu za kostimografiju dodelio predstavi “Ja, Draga”.

Dodeljena je i nagrada za scensku bravuru koja je pripala Vasiliju Stankoviću za ulogu Kralja u predstavi „@Instabajka“. Nagrada za kulturu govora „Ljiljana Toković – Ljiljka“ uručena je Viktoriji Lukić za ulogu Kraljice Natalije u predstavi “Ja, Draga”.

Za scenski pokret i kolektivnu igru nagradu je dobila predstava “Skrovišta Slobodišta”, dok su sve tri predstave eravnopravno podelile nagrade za originalni tekst, izbor muzike, scenski dizajn i tehničku ekipu.

Poklon predstava završne večeri – “Kulturociklin End Call“

“Kulturociklin End Call”, neformalne umetničke inicijative “Kulturociklin” koja se bavi društveno angažovanom tematikom, zatvorila je program na ovogodišnjem Festivalu školskog teatra. Reč je o četvorogodišnjem projektu započetom 2017. godine i koji se, za sada, sastoji iz tri dela.

– Želeli smo da se bavimo društveno angažovanim fenomenima, naročito temom kulture tako da u predstavi razmatramo teme javnog prostora i pozorišnog bontona. Kada su se desile okolnosti korone počeli smo da razmišljamo o mentalnom i emocionalnom zdravlju mladih u trenutku krize, kako to utiče na društvo i na porodicu. Na kraju se bavimo fenomenom interneta i onlajn formata, kako sve to utiče na našu svest i naše mentalno i emocionalno zdravlje – kazala je Sandra Maksimović iz neformalne umetničke inicijative “Kulturociklin”.

D. M.

Ostale vesti

back-to-top