Nastavlja se pad obolelih i smeštenih u bolnice, ali nema opuštanja

Postavljeno: 18.05.2021

Devetu nedelju za redom beleži se pad broja novoobolelih od korone u Rasinskom okrugu, podaci Zavoda za javno zdravlje pokazuju da ih je desetak puta manje nego pre dva meseca, epidemiološka situacija se stabilizuje, ali opuštanja nema

– Kod nas se epidemiološka situacija stabilizuje, već devetu nedelju za redom beležimo dobre rezultate, odnosno imamo pad broja obolelih. Od sredine marta u Okrugu je zabeležen desetostruki pad obolelih, za sada je situacija nešto mirnija, ali ne smemo da se opuštamo jer smo i ranije imali periode u kojima je dolazilo do pada broja obolelih, ljudi se tada opuste i ponovo onda imamo skok – kaže za naš portal epidemiolog Predrag Pavlović, direktor kruševačkog Zavoda za javno zdravlje.

Pre dva meseca, sredinom marta, u Rasinskom okrugu je dnevno bilo između 150 i 200 novoobolelih, u Opštoj bolnici je zbog korone tada ležalo skoro 150 pacijenata. Pre nedelju dana u kruševačkoj Opštoj bolnici je zbog tog virusa bilo 28 pacijenata, a danas ih je 13.
Današnji podaci Zavoda pokazuju da je tokom protekla 24 sata zabeleženo oboljevanje još 22 pacijenta, među kojima je po desetoro iz Kruševca i Trstenika i dvoje iz Aleksandrovca. Među tim rezultatima je i deo analiza koje nisu stigle juče, kada je zabeležen samo jedan novi slučaj oboljevanja.

Istovremeno se nastavlja proces vakcinacije. Prema podacima Zavoda za javno zdravlje u Kruševcu je prvu dozu vakcine primilo nešto više od 39 odsto punoletnih, odnosno skoro 33 odsto ukupnog broja stanovnika, dok je obe doze dobilo nešto manje od 32 odsto punoletnih, odnosno oko 26,5 odsto ukupnog broja stanovnika.

– To nije mali broj, ali je još uvek daleko od onoga da budemo potpuno mirni, da imamo takozvani epidemiološki bedem. Za takvu zaštitu nam je, zajedno sa onima koji su preležali koronu, potrebno da imamo najmanje 50 odsto vakcinisanog stanovništva, tako da smo još uvek daleko od te cifre – navodi dr Pavlović.

U Rasinskom okrugu je obe doze vakcine primilo skoro 28 odsto punoletnih, odnosno oko 23,5 odsto ukupnog broja stanovnika. Kruševac ima najviši procenat vakcinisanih u Okrugu (oko 26,5 odsto od svih stanovnika), a slede Brus sa nešto manje od 23 odsto, Trstenik sa skoro 22 odsto te Aleksandrovac gde je vakcnisano više od 20 odsto. U Ćićevcu je do sada obe doze vakcine primilo skoro 16 odsto od ukupnog broja stanovnika, a u Varvarinu nešto više od 14 odsto.

Od korone je u Rasinskom okrugu, od početka epidemije obolelo 21.170 lica, preminulo je 518 osoba, izlečenima se smatra 20.046, dok je obe doze vakcine primilo 51.868 ljudi.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top