Zaštita breskvi kao preduslov za izvoz 

Postavljeno: 09.06.2020

Kod ranih sorti breskvi i nektarina  obojavanje ploda skoro je završeno, dok se srednje i kasne sorte nalaze u fazama razvoja ploda, ali se u pojedinim zasadima registruje prisustvo tripsa (Thysanoptera) na listovima i plodovima, upozoravaju poljoprivredni stručnjaci. Napominju da to može biti problematično kako zbog prinosa tako i zbog izvoza tog voća

– Štete od tripsa nastaju usled ishrane larvi i odraslih jedinki kao i usled procesa polaganja jaja. Na napadnutim plodovima dolazi do pojave simptoma oštećenja u vidu različitih nekroza i deformiteta. Pored ovih direktnih šteta, tripsi mogu predstavljati i ograničavajući faktor prilikom izvoza našeg voća zbog karantinskog statusa koji imaju u nekim zemljama gde se izvozi naše voće. Zbog ove činjenice posebnu pažnju na ove štetočine treba da obrate proizvođači čija je proizvodnja orjentisana ka izvozu – navodi Sandra Miletaković, savetodavka za zaštitu bilja i prehrambenih proizvoda u kruševačkoj Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi. 

Ona proizvođačima breskvi i nektarina preporučuje da pregledaju zasade i da, ukoliko se registruje prisustvo tripsa, primene insekticid Exirel (cijantraniliprol) u koncentraciji 0,075 – 0,1% (karenca 7 dana).

Napominje da, takođe, česte padavine i visoka vlaga pogoduju razvoju gljiva prouzrokovača različitih vrsta truleži (Monilinia spp.) podsećajući da se infekcije tim patogenima u fazama sazrevanja plodova najčešće dešavaju na mestima rana ili povreda.

U cilju zaštite plodova, u zasadima koji su u početnim fazama sazrevanja, preporučuje se primena nekog od registrovanih fungicida: Signum (boskalid+piraklostrobin) u količini 0,562 – 0,75 kg/ha (karenca 7 dana) ili  Switch 62,5 WG (ciprodinil+fludioksonil) u količini 0,8 – 1 kg/ha (karenca 14 dana) – navodi ona.

Naglašava da prilikom primene hemijskih mera zaštite strogo treba voditi računa o karenci primenjenih preparata.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top