U Varvarinu ostaje ekonomski, ali se ukida farmaceutski tehničar

Postavljeno: 08.06.2020

Ove godine Srednja škola u Varvarinu će upisati četiri, umesto pet odeljena, koliko ih je bilo do sada. Biće ukinuto odeljenje tehničara za farmaceutsku i hemijsku tehnologiju, umesto prvobitno planiranog odeljenja ekonomskog tehničara. To je posledica sve manjeg broja đaka, jer ove godine osmi razred u Varvarinu završava 122 đaka, što je za 50 manje nego prošle godine

Sindikat škole i zaposleni reagovali su nedavno, nakon objavljivanja konkursa za upis u srednje škole, u kome je izostavljeno odeljenje ekonomskog tehničara u njihovoj školi, navodeći da za taj smer uvek vlada veliko interesovanje djaka. Zbog toga je prošlog vikenda Unija sindikata prosvetnih radnika te škole organizovala protest zaposlenih, roditelja i đaka te najavila, ukoliko bude potrebno, i dolazak ispred kruševačke Školske uprave. 

Kompromisno rešenje pronadjeno je na sastanku predstavnika lokalne samouprave, resornog ministarstva, kruševačke Školske uprave i predstavnika škole, na koji predstavnici sindikata nisu bili pozvani. 

– Postignut je dogovor na sastanku u opštini na koji je došao savetnik ministra prosvete Miloš Blagojević, a tu su bili i načelnik kruševačke Školske uprave, predsednici Opštine i Skupštine opštine. Dogovoreno je da nam vrate odeljenje ekonomskih tehničara, a da nemamo odeljenje tehničara za farmaceutsku i hemijsku tehnologiju, jer je veće interesovanje za smer ekonomskih tehničara – kaže za krusevacgrad.rs direktorka škole Vesna Čabrić. 

Škola je, dodaje ona, na to pristala jer ove godine osmi razred u Varvarinu završava 122 osmaka, za 50 manje nego prošle godine i izvesno je bilo da Škola može da upiše 4 odeljenja.

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika u toj školi Slobodan Marković, međutim, smatra da je Ministarstvo trebalo da pusti da se na osnovu interesovanja dece odredi koje će od postojećih odeljenja u Školi ostati neupisano, imajući u vidu znatno manji broj đaka ove godine.

– Sindikat nije prisustvovao sastanku, napravljen je kompromis o kome smo naknadno obavešteni. Iako je zahtev ispunjen nismo zadovoljni načinom na koji je to učinjeno. Takodje, s obzirom na to da je zahtev da se vrati odeljenje ekonmskog tehničara je ispunjen odustali smo od protesta ispred Školske uprave u Kruševcu – rekao je za kruševagrad.rs predsednik USPRS-a u toj školi, Slobodan Marković. Mnoge kolege, dodao je, na protest svakako ne bi mogle ni da krenu jer je Škola za danas zakazala održavanje maturskih ispita koji su mogli da se održe i narednih dana. 

Varvarinsku srednju školu trenutno pohadja 415 đaka. 

J.B. 

Ostale vesti

back-to-top