Zaposlenje i obrazovanje najveći problemi gluvih u Srbiji

Postavljeno: 29.09.2021

Svečanom sednicom, koja je održana u prostorijama kruševačkog Kulturnog centra, Osnovna organizacija gluvih i nagluvih grada Kruševca obeležila je Međunarodnu nedelju gluvih i nagluvih. Teško dolaženje do posla i nekvalitetno obrazovanje najveći su problemi sa kojima se susreću gluve osobe u Srbiji

Miljan Bićanin, predsednik Osnovne organizacije gluvih i nagluvih Kruševac koja broji 130 članova, istakao je da je položaj gluvih osoba sada znatno bolji nego ranije te da u našem gradu nema puno nezaposlenih gluvih osoba.

– Situacija je sada malo drugačija zbog pandemije korona virusa pa je komplikovanije raditi neke stvari. Iako nije lako naći posao, većina gluvih u našem gradu je zaposlena. Nadamo se da će se u budućem periodu celokupna zajednica potruditi da se naš položaj u društvu unapredi – kazao je on.

Prema podacima Saveza gluvih i nagluvih Srbije u našoj zemlji ima oko 70 hiljada gluvih, a najveći problemi sa kojima se gluvi susreću jesu zapošljavanje i nekvalitetno obrazovanje.

– Zapošljavanje je problem gluvih, ne samo u Srbiji, već u celom svetu. Pored zapošljavanja, obrazovanje je najveći problem, neophodno je da gluva deca imaju skroz čista odeljenja. Učitelji moraju da umeju da koriste znakovni jezik, što sada nije slučaj, i moraju da uče decu znakovnom jeziku.  Za budućnost gluvih u Srbiji najvažnije je dobro obrazovati gluvu decu – napomenuo je Radomir Kedža, potpredsednik Saveza gluvih i nagluvih Srbije.

Međunarodna nedelja gluvih i nagluvih obeležava se od 1958. godine širom sveta, svake godine u poslednjoj nedelji septembra.

D.M.

Ostale vesti

back-to-top