Anketa o troškovima života: Sugrađani prave kompromise da „prežive“ do kraja meseca

Postavljeno: 29.09.2021

Poskupljenje osnovnih životnih namirnica, ali i drugih proizvoda, dovelo je do toga da Kruševljani moraju još više pažnje da obrate na troškove i na to kako da rasporede primanja da „izdrže“ mesec

Oni sa višim primanjima još uvek „plivaju“, ostali nedostatak novca nadomeštaju smanjenjem troškova, pravljenjem prioriteta, kupovinom na akcijama. Nažalost, pojedini se zadužuju, dok se neki oslanjaju na pomoć bližnjih kako bi preživeli.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, potrošačke cene proizvoda i usluga za avgust mesec u odnosu na decembar prošle godine su porasle za 4,6 procenata u proseku. Poskupljenja koja se odnose na hranu i bezalkoholna pića su, prema statistici, svega 2 odsto. Sugrađani na ove podatke reaguju rečima da je „to je samo prosek“, ili „nije tačno, vidite samo koliko je meso poskupelo“.

Goran Dejanović (55) poskupljenja preživljava tako što mu brat pomaže:

– Sačuvaj Bože! Ja sam raseljeno lice, 15.000 dinara imam. Da mi nije brata ne bih mogao da preživim. On radi na pijaci i zarađuje, pa pomaže i meni.

Dušica Milenković (70) ima prihode sa više strana, te  uspeva da „pliva“ u ovoj situaciji:

-Ja tu plivam. Kako me baciš ja se dočekam na noge. Ja sam iz Beograda, ali živim ovde. Doktor sam stomatologije. Sad još prodajem i smokve, bavim se apifitoterapijom, može da se živi. Ja svakako nisam uobičajena.

Slavko Milanović (34) mora iz meseca u mesec da se snađe kako bi spojio kraj sa krajem:

– Sve je poskupelo, a plata nije velika niti je porasla. Mora da se nađe način da se spoji od plate do plate, nemamo izbora.

Slobodan Todosijević (59) smatra da sa ovakvim platama mesec ne može da se izdrži.

– Ne. Ne može da se preživi. Nema para. Kakva plata, to je smešno, taj koji kaže da plata može da ga izdržava ceo mesec – zastaje on i odmahuje rukom.

Dragana Ilić (36) i Ana Milićević (40) imaju ideju kako da se izborimo sa povećanim troškovima.

– Kupujemo manje, kako mora. Jeste sve poskupelo. Bez nekih zaduženja i dodatnih prihoda ne može da se premosti mesec. Plata je ostala ista, a sve je poskupelo, tako da kupujemo manje – rekla je Ilićka.

Ana Milićević kaže da moramo postati lovci na akcije i na tako uštedimo koliko možemo:

-Naravno da imam problem da sklopim kraj sa krajem. Naprave se prioriteti, ali pre svega jure se akcije, promocije. Tada se kupuju namirnice i uštedi se neki dinar. Jedino tako.

L.S.

Ostale vesti

back-to-top