Zahvalnica grada Kruševca – KUD-u “14. Oktobar” i njegovom rukovodiocu

Postavljeno: 23.09.2021

Novoustanovljeno priznanje “Zahvalnica grada Kruševca”, nakon drugog javnog poziva, pripašće Kulturno umetničkom društvu “14. Oktobar” i njegovom dugogodišnjem rukovodiocu i koreografu Draganu Nikoliću. Priznanje će na Dan oslobođenja grada uručiti gradonačelnica Jasmina Palurović

Odluku da se u drugom krugu javnog poziva za dodelu posebnog priznanja ustanovljenog povodom obeležavanja šest i po vekova od osnivanja grada, od pristiglih predloga izaberu KUD “14. Oktobar” i Dragan Nikolić donela je skupštinska Komisija za kadrovska pitanja. Odbornicima ju je obrazložila predsednica Komisije, Jasmina Trajković.

Ona je podsetila da se nagrada dodeljuje zaslužnim pojedincima, preduzećima, ustanovama, mesnim zajednicama, društvenim organizacijama i udruženjima građana, koji su svojim radom obeležili istoriju razvoja Kruševca, i rekla da je komisija bila složna u ovoj odluci.

KUD “14. oktobar” osnovan je 1926. godine. Tokom 95-togodišnjeg postojanja kroz njegov ansambl prošlo je 7850 članova. Učestvovao je na više od 40 međunarodnih festivala folklore, višestruki je dobitnik prvih nagrada i drugih visokih priznanja. Uspešno je predstavljao svoj grad i zemlju na praktično svim kontinentima.

Na čelu ovog društva već 56 godina je Dragan Nikolić . U trenutku kada ga je preuzeo, KUD je imao velike probleme, nedostatak igrača i sredstava, ali je u međuvremenu izrastao u svetski poznat ansambl koji Nikolić i sada, u 83. godini uspešno vodi i kao rukovodilac i kao koreograf.

Zahvalnicu će dobitnicima uručiti gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović na Dan oslobođenja grada 14. Oktobar.

Inače, prvi poziv za predloge da dobitnike Zahvalnica objavljen je krajem maja, nakon čega je Skupština Grada usvojila odluku o 102 dobitnika, među kojima je oko polovina njih priznanje dobila posthumno. Dobitnicima i njihovim potomcima zahvalnice su uručene na Svečanoj akademiji, održanoj povodom obeležavanja Dana Grada – Vidovdana.

N.B.

Ostale vesti

back-to-top