Umetnička galerija: “Futurologija 2” Zorana Komatinovića

Postavljeno: 24.09.2021

Izložba Kruševljanina Zorana Komatinovića „Futurologija 2“, koja obuhvata slike, fotografije i video zapise nastajale u poslednje tri decenije, biće otvorena večeras od 19 sati u Umetničkoj galeriji

Od prvih izložbi devedesetih godina na kojima je predstavljao svoje radove, Zoran Komatinović je prikazivao raznovrsnost izražavanja i ogromnu energiju i potrebu za stvaranjem. Na tom višedecenijskom putu kretao se sa dubokim uvažavanjem za umetnost 20. veka, najpre nadrealizma, i, potom, umetnike polovine veka, čije je stvaralaštvo označavalo izjednačavanje života i umetnosti.

Kao svojevrsno putovanje kroz vreme ova izložba spaja različite kulture, nemačku i srpsku u kojima Komatinović odrasta i stvara, povezuje i različite izražajne mogućnosti ostvarene kroz sliku, crtež, kolaž, instalaciju, fotografiju, video zapise.

Ako je raniji njegov rad ukazivao na pitanja identiteta, sa naglašavanjem dokumentarnosti sve više se produbljivao odnos stvarnog i fikcionalnog, a dostizanje melanholične atmosfere poprimalo dublja značenja.

Reči koje se pojavljuju su orjentiri, beleška o datom trenutku, misao o mestu ili događaju.

Istovremeno Komatinović, kroz te lične priče, razvija narativ zasnovan na predstavljanju ljudi iz bliskog okruženja, vizura različitih gradova i mesta, a da one ne ostaju na nivou privatnih, već se tiču savremenog sveta, pitanja otuđenosti i empatije u svakodnevnom, navodi se u katalogu izložbe.

Otvaranje izložbe je večeras od 19 časova, a Kruševljani će moći da je pogledaju do 6. oktobra.


O autoru

Zoran Komatinović rođen je 1967. godine u Prokuplju. Od 1971. živi u Nemačkoj, u Majnhamu, gde maturira. Od 1987/88. bavi se filmom i fotografijom, potom i slikarstvom. U periodu 1988-93. studira filozofiju i etnologiju na Univerzitetu u Hajdelbergu. Vanredne studije na slobodnim umetničkim akademijama u Majnhamu i Visbadenu, pohađa u periodu od 1999/2000 godine,a od 1998. je član nemačkog udruženja umetnika (KSK). Izlaže od 1990. godine u Nemačkoj, potom u Srbiji. Član je ULUS-a od 2009. godine.  Živi i radi u Kruševcu.

Ostale vesti

back-to-top