Vodič kroz srednje škole: U Hemijsko-tehnološkoj od pekara do ekologa i forenzičara (VIDEO)

Postavljeno: 28.02.2022

Hemijsko-tehnološka škola u Kruševcu iz godine u godinu privlači sve više malih maturanata iz Kruševca, ali i okruženja. U ovoj školi đaci mogu da se opredele za različite profile, trogodišnje i četvorogodišnje, a među najpopularnijima su tehničar za zaštitu životne sredine, farmaceutska tehnologija, hotelijerstvo, te tehničar za forenziku, koji postoji od prošle godine. Koliko je poena potrebno za upis, kako izgleda prijemni i kakva su iskustva učenika saznaje naša redakcija u poseti Hemijsko-tehnološkoj školi

Odlučio sam da upišem smer forenzike zato što sam gledao na televiziji američke serije kao što je „CSI: Miami“, gde forenzičari ispituju mesta zločina – kaže Marko Golović, učenik prvog razreda novooformljenog smera – tehničar forenzike.

Za prijemni sam se spremao par meseci i uspeo sam „da upadnem“. Zadovoljan sam svojim novim odeljenjem, lepo se slažemo. Zanimljivi su mi brojni predmeti, a najviše tehnologija materijala iz koje učimo o svojstvima materijala. Imamo puno obaveza, ali kad se uči redovno nije teško. Takođe, mnogo može da se nauči na času i na vežbama – dodaje ovaj učenik.

Na spratu škole, u kabinetu, zatekli smo hemijske laborante trećeg razreda u izvođenju laboratorijske vežbe.

Upisala sam ovu školu zato što sam od drugih čula da je zanimljivo i moram da kažem da jeste tako. Zbog toga bih drugima preporučila ovu školu. Zadovoljna sam i društvom i profesorima – ističe Anastasija Stepanović iz 3-1.

Njeni drugovi iz odeljenja Božidar Koljković i Lazar Lešević, upisali su ovu školu zbog ljubavi prema hemiji.

Jako volim hemiju i zato sam upisao ovu školu, mada nisam siguran da ću to da studiram. Od „običnih časova“ više volim vežbe zato što na njima radimo razne oglede. Mislim da je najteži predmet u trećoj godini matematika, koju imamo četiri puta nedeljno – kaže Lazar.

Mali maturanti koji sebe vide u ovoj školi polažu završni ispit (kombinovani test, test iz srpskog jezika i matematike), a broj osvojenih bodova spaja se sa uspehom iz škole. Najmanji broj poena koji je bio potreban da bi se upisao smer tehničar forenzike, prošle godine je bio 82, dok je gornja crta bila 97 poena. Za smer tehničar za zaštitu životne sredine bilo je potrebno najmanje 67, a najviše 84 poena, dok je za tehničara za hemijsku i farmaceutsku tehnologiju učenik sa najmanjim brojem poena imao 68, a najvećim 88. Smer prehrambeni tehničar mogao je da upiše svako ko je imao 50 poena, a najviše 78, dok je za poljoprivrednog tehničara donja crta bila 55, a gornja 78. Za jedan od omiljenih smerova, turisticko-hotelijerski tehničar, minimalan broj poena je bio 70, a maksimalan 86. Za smer pekar najmanji broj bodova bio je 52, a najveći 66, a za smer kuvar 67 najmanji, a najveći 81. Za profil konobara donja crta je bila 48, a gornja 67 bodova. Kvota za svako odeljenje je 30 učenika.

Prošle godine je najveće interesovanje bilo za smer forenzičara, to je izuzetno jako odeljenje, prosečna ocena na polugodištu im je bila 4.1. Naši farmaceuti i ekolozi su takođe za svaku pohvalu. Takođe, interesovanje za hotelijere je prošle godine bilo izuzetno, divna deca su došla u našu školu. Što se tiče kuvara iz godine u godinu je interesovanje veliko, oni nakon završetka 3. godine odmah dobijaju posao što je jako važno. Mi, inače, dobijamo pozive i potražnju od socijalnih partnera da im isporučimo toliko svršenih konobara i kuvara koliko i ne upišemo, zato ćemo ove godine kombinovano odeljenje konobara i kuvara upisati po dualnom obrazovanju. Nažalost, forenzičare još uvek ne možemo da uvedemo u dualno obrazovanje jer nismo uspeli da sklopimo ugovor sa vojskom i policijom – navodi Verica Agatonović, direktorka škole.

Iz Privredne komore postoji potražnja i za tehničarima digitalne grafike i oblikovanja, međutim Hemijsko-tehnološka škola nije dobila dozvolu od Ministarstva prosvete za još odeljenja.

To je jako atraktivno zanimanje, ali ne možemo da dobijemo proširenje od strane Ministarstva. Takođe,korporacija „Trajal“ nam traži izrađivače hemijskih proizvoda, hemijske tehničare i plastičare, ali mi, iako raspolažemo kadrom stručno osposobljenim za realizaciju nastave te vrste, nemamo mogućnosti da otvorimo te profile – objašnjava direktorka.

Nakon završene Hemijsko-tehnološke škole lako se može doći do posla, a mogu se upisati svi fakulteti osim medicinskog.

Naši đaci su svestrani, učestvuju na različitim takmičenjima i ostvaruju uspehe. Nedavno su pobedili gimnazijalce na Književnoj olimpijadi, a imaju samo tri časa srpskog jezika nedeljno, za razliku od njih koji imaju pet. Kod nas se neguje projektna nastava, pravimo ogledne i kombinovane časove, spremamo se za Tin fest, angažovani smo na svim frontovima i svud smo prepoznati, sve što se na nivou Grada i Republike zatraži od nas u svakom projektu učestvujemo. Naši bivši đaci lako nalaze posao, studiraju različite fakultete, gde takođe ostvaruju uspehe – uverava nas Agatonovićka.

Koliko je ova škola popularna pokazuje i podatak da ju je tokom prošle godine upisalo 40 đaka koji nisu sa teritorije Kruševca.

Našu školu upisuju deca iz celog Okruga, prošle godine smo imali 40 upisanih đaka van Kruševca, što nije zanemarljiva brojka, to su skoro dva odeljenja. Često se dešava da se deca iz iste porodice školuju kod nas što je dokaz da su roditelji prepoznali dobru energiju i kvalitetno obrazovanje koje u našoj školi postoji – zaključuje direktorka.

M.S.

Ostale vesti

Komentari

  1. StNikola kaže:

    Hahaha, preko nutricioniste do astrologa… čuvajte decu i ne daj te ih silama mraka i bezumlja.

  2. StNikola kaže:

    Šta god vam ćerka zavšila u Hemijskoj školi biće odlična kasirka, a sin taksista.

2 thoughts on “Vodič kroz srednje škole: U Hemijsko-tehnološkoj od pekara do ekologa i forenzičara (VIDEO)

Comments are closed.

back-to-top