Tehničar forenzike – novi smer u Hemijsko – tehnološkoj školi

Postavljeno: 26.02.2021

Mali maturanti koji žele da upišu Hemijsko – tehnološku školu od ove godine mogu da se opredele za novi obrazovni profil – tehničar forenzike. Ovo odeljenje biće u dualnom sistemu obrazovanja i mladi koji ga budu pohađali edukovaće se iz različitih oblasti bezbednosti

– Drago mi je da mogu da najvim formiranje jednog novog obrazovnog profila, za koji još uvek razvijamo kvalifikacije i koji će biti jedinstven u Srbiji – kaže Verica Agatonović Malinović, direktorka Hemijsko – tehnološke škole za KruševacGrad.

Prema njenim rečima inicijativa za formiranje novog smera pokrenuta je prošle godine, ali je prekinuta zbog epidemioloških okolnosti. U narednoj školskoj godini formiraće se jedno odeljenje, a svi koji budu želeli da ga upišu polagaće redovan prijemni.

– Nećemo organizovati poseban prijemni za novi smer. Rang lista će se praviti na osnovu poena sa redovnog prijemnog ispita i školskog uspeha. Ove godine očekujemo veliku konkurenciju, jer i kada smo kretali u razmišljanje o razvijanju ove kvalifikacije imali smo saznanje da učenici završnih razreda osnovnih škola veoma zainteresovani za forenziku – navodi ona.

Ideja da se u Kruševcu formira ovakav obrazovni profil nastala je iz potrebe da mladi razvijaju svest o ličnoj zaštiti, ali i o bezbednosti u svom okruženju.

– Naša škola je bila inicijator predlagač, a Agencija za kvalifikacije nam je dala saglasnost. Trenutno se razvijaju kvalifikacije i stadardi za ovaj smer, tako da ćemo na jesen imati novu generaciju koja bi razvijala svoje kompetencije u smislu jačanja bezbednosti – objašnjava direktorka.

Smer tehničar forenzike otvorio bi mladima put ka brojnim fakultetima, ali i onima koji odluče da ih ne upišu siguran posao.

– Naši mladi, svršeni forenzičar bi, ukoliko se opredele da ostanu na četvrtom stepenu obrazovanja mogli da obavljaju brojne poslove. Verovatno će većina onih koji žele da studiraju posle ovog smera upisati Bezbednost ili Policijsku akademiju, ali naravno, učenici će moći da upisuju i druge fakultete. Ovo zanimanje dalo bi im priliku da rade u Policijskoj upravi, Kasarni, gde je najveći regionalni centar ABHO za Evropu, u privatnim agencijama kojih je u današnje vreme sve više, velika je potreba za ovakvim kadrom koji će pratiti i baviti se sigurnošću građana, privrednih i privatnih objekata – kaže ona.

Po njenim rečima profil tehničar forenzike pokazaće se kao isplativ jer će mladima omogućiti da ostanu u Kruševcu i rade posao koji vole.

– Pošto smo jedina škola u Srbiji u kojoj se može upisati ovaj smer, očekujem priliv učenika iz susednih gradova. Pošto se naš grad brzo razvija, prvobitna ideja je bila da što više mladih i perspektivnih ostane u njemu i radi posao za koji su se školovali – navodi direketorka Hemijsko – tehnološke škole.

M.S.

Ostale vesti

back-to-top