Voda na javnim česmama uglavnom neispravna

Postavljeno: 01.11.2020

Od osam kontrolisanih prirodnih izvorišta na teritoriji grada Kruševca, na šest voda nije za za piće i pripremanje hrane. To su pokazale analize koje je Zavod za javno zdravlje uradio na zahtev Grada, a nakon što je naša redakcija više puta do sada od nadležnih tražila da objasne zbog čega se već sedam godina ne radi monitoring kvaliteta tih voda, iako se zna da se sa nekih od njih  građani redovno snabdevaju vodom  za piće i pripremanje hrane

Kruševac ima sreću da ima zavidan broj prirodnih izvorišta, ali i nesreću da se o njima ne brine dovoljno. Za neka koja su presušila pretpostavka je da je razlog  presečena vodna žila, neka su “našmi nkana” ali ne i privedena nameni, pojedina su potpuno zapuštena, o nekima brinu sami građani. Ono što je zajedničko za sve 23 javne česme, koliko ih je ukupno na području Grada, je da godinama unazad nije urađena nijedna kontrola kvaliteta vode.

Kako smo već ranije pisali, nadležni su objasnili  da su problemi  nastali u trenutku kada je kontrola namirnica ( gde sapadaju i vode), prešla u nadležnost republike, odnosno, Ministarstva zdravla. Konačno, nakon sedam godina pauze, Grad je pronašao način da ovaj problem prevazi|e, pa je ovdašnji Zavod za javno zdravlje, koji je i ranije bio zadužen za taj posao, ovog meseca nastavio sa ispitivanjem kvaliteta vode na javnih česama.

Iako se ovakve analize inače rade na osnovu preporuka koje kao nadležna ustanova daje Zavod, odluku o tome koje će česme biti kontrolisane ovoga puta doneo je naručilac posla, odnosno, Grad. Nadležni u Gradskoj upravi objašnjavaju da su odluku doneli na osnovu saznanja koja su izvorišta najposećenija i sa kojih se građani najviše snabdevaju vodom.

Tako smo uradili za prvi put, ali ćemo već do kraja godine održati sastanak sa predstavnicima Zavoda za javno zdravlje, te na osnovu njihovih preporuka doneti odluku koje će česme ubuduće biti kontrolisane i kojom dinamikom. Ono što je sigurno je da će u decembru biti urađena još jedna kontrola, a od naredne godine dinamikom koju bude predložio Zavod– kažu u Gradskoj upravi.

Prva analiza nakon višegodišnje pauze pokazala je da je od osam kontrolisanih česama,  voda bila  neispravna uglavnom  na onim izvorištima na kojima inače godinama unazad nije ispravna. Reč je o česmi Cara Lazara u Jastrebačkoj ulici, Zulinoj i Uroševoj česmi u Jug Bogdanovoj, Lazaričkoj u ulici Nade Marković, te o dva točeća mesta na česmama kod crkve Presvete Bogorodice, na ulazu u Parunovac.

Voda sa dva točeća mesta kod crkve Presvete Bogorodice oduvek ima nitrate, a  najnovije analize su pokazale i mikrobiološku neispravnost, što znači da nije za piće i pripremanje hrane.  Istu neispravnost pokazala je i analiza česme Cara Lazara u Jastrebačkoj ulici koja takođe nije za piće i pripremanje hrane. Inače ona nikada nije ni bila ispravna i oduvek se koristila samo kao tehnička voda.  Uroševa česma u Jug Bogdanovoj ulici snabdeva se vodom sa više izvorišta, koja se sliva u rezervoar koji je nepristupa~an. Zato postoji problem sanacije mikrobiolo{ke neispravnosti ove javne česme.  Neispravna je voda i na Zulinoj česmi koja je i ranije povremeno imala nitrate na donjoj granici, a mikrobiloški je periodično bila loša. Ova česma bi, ukoliko bi se saniralo izvorište i rezervoar možda i mogla  da se privede nameni- kaže Slađana Stanić, specijalista higijene u kruševačkom Zavodu za javno zdravlje.

Prema njenim rečima, ispravna je i voda sa česme Pčela u Šancu, i mikrobiloški i hemijski, što su inače analize pokazivale i u periodu kada se radio monitoring. Takođe, ispravnma je i voda sa česme kod Famove kapije, tvrde u Zavodu.

Ova voda je dubinskog porekla i kao takva ima povećan amonijak koji ne utiče na zdravlje ljudi jer je voda mikrobiološki ispravna sa propisanom pH vrednošću i bez prisustva nitrata i nitrita. Kao takva može se svrstati u red mineralnih voda koje se inače ne konzumiraju non stop kao voda za piće – poručuju iz Zavoda za javno zdravlje.

D.P.

Česma kod Famove kapije –  dezinformacija o neispravnosti vode

Naša ekipa posetila je ove nedelje česmu kod Famove kapija, sa koje se godinama unazad brojni građani snabdevaju vodom, zbog verovanja da leči određene bolesti.

Upravo zbog tog verovanja  kontrola kvaliteta ove vode rađena je nedavno, na inicijativu pojedinca  koji je tu uslugu platio 3.300 dinara.

Analiza je tada pokazala da voda jeste ispravna, pa je posetioce koji su ove nedelje došli da natoče vodu zbunilo to što je stara table na kojoj je pisalo da je voda ispravna zamenjena novom na kojoj piše da nije. Istovremeno, Gradska uprava je izdala saopštenje za medije u kome se navodi da ta voda nije ispravna.

U Zavodu su nam još jednom potvrdili da voda jeste ispravna, i hemijski i mikrobiološki, te da može da se koristi za piće i pripremanje hrane.

Koliko često treba raditi monitoring

Struka kaže da bi monitoring  trebalo da se vrši svakog a najmanje jednom u tri meseca. U suprotnom, postoji opasnost da voda u periodu između dva monitoringa više ne bude mikrobiloški ili hemijski ispravna, možda i oba, što sigurno može da ostavi ozbiljne posledice po zdravlje konzumenata.

Inače, od česama koje su ranije kontrolisane, više od polovine je tada bilo neispravno,  uzrok mikrobiološke neispravnosti uglavnom su bile bakterije indikatori fekalnog porekla, dok je kod hemijske neispravnosti uglavnom zabeleženo prisustvo nitrata

Tekst je deo projekta “Sačuvajmo alternativna izvorišta pitke vode” koji su finansijski podržali Grad Kruševac i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

Ostale vesti

back-to-top