Pčelarska manifestacija „Rašin dan“

Postavljeno: 01.11.2020

Tradicionalno okupljanje pčelara Rasinskog kraja održano polovinom oktobra, a prvi put je posvećeno nedavno preminulom pčelaru Aranđelu Radisavljeviću iz Majdeva pod nazivom „Rašin dan“,  jer je on bio inicijator ove manifestacije pre petnaest godina

Svake godine se u nekom selu u rasinskom kraju okuplja pedesetak i više pčelara uz odgovarajući kulturno-zabavni program. Zbog epidemije korona virusa sada nije bilo velikog programa već je samo Miljko Šljivić odrecitovao svoje pesme, a zatim održao vrlo zapaženo stručno predavanje.

Skup pčelara započeo je na mom pčelinjaku u Štitarima, a zatim nastavljen na mom starom pčelinjaku u Velikom Grkljanu. Manifestacija je nastavljena u porti Crkve Svetog Agatonika, a završila se u porti Crkve Svete Petke u Majdevu. Dogovoreno je da stručno predavanje održi dr Goran Jevtić iz Instituta za krmno bilje, koji je rodom iz Majdeva, u porti Crkve Svete Petke u Majdevu u terminu koji će biti naknadno određen – kaže ovogodišnji domaćin manifestacije Milivoje Petrović, veliki pčelar sa oko 250 pčelinjih društava.

Mesni paroh majdevski Veroljub Hadži Blagojević je nadahnuto govorio o Raši pčelaru istakavši njegove zasluge za razvoj pčelarstva u Rasinskom kraju i za ukupni društveni angažman.

Prema rečima Miodraga Bučića, predsednika Udruženja pčelara „Dr Bogoljub Konstantinović“, ovogodišnji domaćin manifestacije Milivoje Petrović  je pokazao svoje odlično pčelarsko umeće, organizaciju i domaćinstvo skupa. Nastupilo je samo tridesetak pčelara, jer su maksimalno otpoštovane sve preventivne sanitarne mere povodom epidemije virusa Kovida 19.

Sekcija rasinskih pčelara je dobila novo ime „Aranđel Radisavljević Raša“ u čast ovog nedavno preminulog jednog od najstarijih pčelara u tom kraju, koji je dao veliki doprinos razvoju pčelarstva i podršci mladim pčelarima.

Ž. M.

Ostale vesti

back-to-top