GO DS: Šta je sa prečišćavanjem otpadnih voda iz Brusa i Blaca?

Postavljeno: 01.11.2020

Gradski odbor Demokratske stranke u Kruševcu u saopštenju za javnost upozorava da, i pored brojnih najava prethodnih godina, pitanje zaštite jezera Ćelije od otpadnih voda Brusa i Blaca nije rešeno, te da to predstavlja stalnu opasnost po zdravlje građana Rasinskog okruga

U saopštenju koje se odnosi na probleme u oblasti zaštite životne sredine, demokrate podsećaju da vodu sa jezera Ćelije za piće koristi oko 200 hiljada stanovnika ovog regiona, te da je njegova zaštita i potpuna sanacija otpadnih voda iz Blatašnice i gornjeg toka Rasine od vitalnog značaja za zdravlje ljudi. Za to, kao i neka druga pitanja vezana za stanje životne sredine, epidemija korona virusa ne može biti opravdanje, smatraju u DS-u.

Nedovoljno brige za ekološku situaciji u gradu se, navodi se u saopštenju, ogleda i u saniranju divljih deponija koje se, prema mišljenju demokrata, radi sporadično i stihijski, kao i na činjenicu da je poslednja analiza vode iz javnih česama pokazala da je voda sa pet česama mikrobiološki, a često i hemijski neispravna. U DS-u smatraju da ti rezultati pokazuju da se otpadne vode, iako je izgrađena Fabrika za prečišćavanje otpadnih voda, ne tretiraju na odgovarajući način, te da dovode do zagađenja podzemnih izvorišta.

U saopštenju DS-a ukazuje se i na nesrazmerne aktivnosti između seče drveća u našem okruženju i akcija pošumljavanja. Zabrinuti su i za budućnost šumskog fonda na područjima koja su atraktivna za gradnju. Posebno ukazuju na klizišta koja su direktna posledica nedostatka rastinja, a mnoga od njih nisu sanirana. Ocenjuju i da Gradska uprava o ovim pitanjima nedovoljno i neblagovremeno obaveštava građane.

N.B.

Ostale vesti

back-to-top