Virtuelna Prvomajska izložba

Postavljeno: 30.04.2020

Kruševački Savez samostalnih sindikata, Kulturni centar i Udruženje likovnih umetnika Rasinus i ove godine tradicionalno obelezavaju Prvi maj, medjunarodni praznik rada, ali pod izmenjenim uslovima zbog pandemije korona virusa. U novonastaloj situaciji pripremljena je izložba u digitalnom formatu, a radove su osim domaćih autora poslali i umetnici iz Rusije, Bugarske, Kanade, Rumunije i Mađarske te se pred publikom nalazi sedamdesetak umetničkih dela koje i vi možete videti klikom na sledeće linkove:

http://www.kck.org.rs/novosti/images/Lapcevic/Prvomajska_izlozba_2020_prvi_deo_kataloga.pdf

http://www.kck.org.rs/novosti/images/Lapcevic/Prvomajska_izlozba_2020_drugi_deo_kataloga.pdf

http://www.kck.org.rs/novosti/images/Lapcevic/Prvomajska_izlozba_2020_treci_deo_kataloga.pdf

– Sedamdeset autora se u kratkom roku odazvalo pozivu da učestvuju u izložbi koju i mi iz Kulturnog centra organizujemo po prvi put u digitalnoj formi. Pomalo smo tužni zbog nemogućnosti da po tradiciji Prvomajsku izložbu održimo u galeriji Milića od Mačve pod nazivom “Kosovo prvi prag Srbije”, ali ipak smo i zadovoljni što smo u prestonom gradu cara Lazara, otvorili vrata, prešli prag i omogućili da ova izložba obiđe svet – navodi direktorka Kulturnog centra Kruševac Violeta Kaplarević. Ona se, takođe, u ime organizatora zahvaljuje autorima na učešću i njihovoj želji da “ove sive dane obojimo vedrijim bojama”.

Urednica likovnog programa KCK Marija Stojadinović navodi da ovogodišnja izložba, predstavljena publici u digitalnom formatu, prevazilazi teritorijalne granice te da svoj doprinos daju i autori iz Rusije, Bugarske, Kanade, Rumunije i Mađarske.

-U mnoštvu različitih tema, inspiracija i tehnika umetnici nam potvrđuju da univerzalni jezik u umetnosti nosi iskonsku potrebu čoveka koji traga za identitetom i ostavlja trag u vremenu. Eksplozija ideja i odabir različitih motiva, tehnika i senzibiliteta, po ko zna koji put dokazuju da stvaralaštvo predstavlja osvedočenu neprolaznu vrednost – navodi ona. 

Predsednik kruševačkog Samostalnog sindikata Saša Nešić poručuje da se ovom virtuelnom Prvomajskom izložbom, u slavu slobodnog i radničkog duha, nastavlja tradicija. 

Ovogodišnji izložbu je priredio Nebojša Lapčević, za dizajn je bila zadužena Jelena Ivanović, a u selekciji radova je uz njih dvoje učestvovala i Marija Stojadinović. 

J.B. 

Ostale vesti

back-to-top