Večeras (19. maj) Noć muzeja i u Kruševcu

Postavljeno: 19.05.2018

Evropska manifestacija “Noć muzeja” organizuje se po petnaesti put i, sada već tradicionalno, kruševačke ustanove kulture otvaraju svoje prostore i programe posetiocima od 17 časova do 1 sat iza ponoći. Evo šta u Noći muzeja možete pogledati u našem gradu

Tema ovogodišnje Noći muzeja je “Pobede i pobednici”. Povod je, kako navode organizatori, stogodišnjica završetka Prvog svetskog rata, ali će manifestacija noćas slaviti i sve druge – lične, intimnije pobede, u životu, umetnosti, prosvetiteljstvu, kulturi, nauci, u svemu što čini svet oko nas sadržajnijim, važnijim i vrednijim.

“Pred tobom je noć inspirisana našim bogatim nasleđem, koje ne čini samo poštovanje tradicije, već i inovacije!”, navodi se u pozivu građanima da “otvore oči u noći” širom Srbije.

Preporuka za Kruševljane u Noći muzeja glasi:

Narodni muzej Kruševac – izložba “Carski darovi”

Narodni muzej Kruševac, u saradnji sa Muzejom Jugoslavije, otvara izuzetno atraktivnu izložbu poklona koje je Josip Broz Tito dobijao od vladara prilikom zvaničnih državnih poseta.

Izložba “Carski darovi”, autora Moma Cvijovića i Veselinke Kastratović, predstavlja ekskluzivan izbor od nekoliko desetina eksponata izuzetne umetničke i istorijske vrednosti, dobijenih tokom susreta sa članovima vladarskih porodica.

Izabrani predmeti, nastali u najpoznatijim radionicama širom sveta, datiraju od VII veka pre nove ere sve do polovine XX veka, a u njihovoj izradi korišćeni su plemeniti metali, drago kamenje i najfiniji porcelan.

Prvi poklon od jednog vladara Tito je dobio 1954. — kacigu koju mu je darivao grčki kralj Pavle Prvi, a poslednji 1979. od šeika Kuvajta — srebrnu maketu jedrenjaka, simbol te zemlje.

Na izložbi će se naći i glava Bude — dar avganistanskog kralja Muhameda Zahira, figura kamile od srebra — poklon jordanskog kralja Huseina, maketa dvokolica koju je poklonio Norodom Sihanuk, zatim maketa etiopskog carskog prestola Hajla Selasija, zlatna kutija sa brilijantima od marokanskog vladara Hasana Drugog, ris od porcelana —dar danske kraljice Margarete Druge i princa Henriha, japanska kutija za nakit koja datira sa kraja 19. i početka 20. veka i još mnogo drugih vladarskih darova koje Josip Broz primio tokom svoje vladavine.

Umetnička galerija  – Poklon zbirka Olge Vujadinović Blažek

Izložba sadrži radove koje je Olga Vujadinović Blažek, jedna od naših najboljih keramičarki i istaknuta slikarka, darovala zbirci Umetničke galerije Narodnog muzeja i rodnom Kruševcu 2012. Godine i  nastoji da predstavi Olgu Vujadinović Blažek kao keramičarku, slikarku i glumicu, i upozna sa stvaralaštvom koje je na poseban način spajalo tradiciju i savremenost.

Izloženo je 9 slika i 5 keramika, a sastavni deo zbirke čini i dokumentacija (katalozi, plakati, štampa, fotografija) sa dragocenim skicama kao osnovama za izradu keramike.

Iako se radi o nevelikom broju radova, oni, ipak, na najbolji način predstavljaju stvaralaštvo koje karakteriše kratku i intenzivnu umetničku aktivnost, u bar približnoj meri koliko je to stvaralaštvo ostavilo značajan trag, pre svega, u oblasti keramike, u umetničkom svetu i našoj kulturi.

Kuća Simića – Jelisaveta Karađorđević: Duh malih stvari

Izložba Jelisavete Karađorđević „Duh malih stvari“ nastala je na temelju originalnog autorskog koncepta istoričarke umetnosti i književnice, Tamare Ognjević, inače dugogodišnje prijateljice kneginje Jelisavete.

Spajajući priču o kneginji, kćeri kneza regenta Pavla i kneginje Olge, jedinoj devojčici rođenoj u beogradskom Belom dvoru u sumrak Kraljevine Jugoslavije, umetnici i piscu, Jelisaveti Karađorđević, Tamara Ognjević nam otvara nesvakidašnji, paralelni univerzum u kojem koegzistiraju hrabra plemkinja, neumorni borac za rehabilitaciju svog oca, i duhovita, darovita umetnica neobične moći zapažanja.

Izložbu čini 27 umetničkih radova Jelisavete Karađorđević, ali i četrdesetak njenih ličnih predmeta koji nam  donose intimni delić njenog života i govore o kneginjinom poreklu i stilu života

Kulturni centar Kruševac – izložbe u Galeriji KCK i Legatu Milića od Mačve

Kruševački Kulturni centar opredelio se da baš u Noći muzeja otvori dve izložbe:

19:00 – U Galeriji KCK izložba crteža i skulptura “Put svetlosti, Akire Mavrić, Galerija KCK

20:00  – U Legatu Milića od Mačve – Matija

Izložba prati život i stvaralaštvo Matije Bećkovića. Obuhvata sva njegova dela i najnovije – poemu Prahu oca poezije. Autorka izložbe je Dragana Tipsarević.

OŠ Jovan Popović – Matematika u funkciji života

Program u Školi “Jovan Popović” će kroz interaktivne radionice i postavke, posetioce uvesti u čaroban svet matematike, predstaviti najveće matematičke umove i dostignuća iz ove oblasti.

Nosioci radionica i postavki biće učenici škole, koji će na zanimljiv način predstaviti primenu binarnog sistema, Pitagorinu teoremu, vodenu parabolu, Gausovu krivu i neposredno uraditi mural na temu „Znanje pobeđuje“.

Posetioci će biti u prilici i da otkriju tajnu zašto nema Nobelove nagrade za matematiku.

Alternativni kulturni centar Gnezdo – izložba “Ratnici plamena!”

Izložba oklopa autora Stevana Stevanovića predstavlja pregled artefakata, prevashodno oklopa i oružja, kao i propratnog kostimografskog materijala i scenografskog aksesoara na temu Plamenih vitezova, ratnika i ratnica smeštenih u epsko-fantastičnom okruženju iz bajkovitog pseudo srednjovekovnog sveta.

Dizajn oklopa predstavlja genezu istorijskih stilova i epoha karakterističnih za podneblje današnje Srbije sa svim razvojnim slojevima a stilizovano u jedinstvenu formu prema mašti autora – od antičkog shvatanja hiperboreje, od korintskih stilskih odlika do ranohrišćanskih elemenata preklopljenih sa elementima romanike i gotike, kao i krajnjeg uticaja italijanske renesanse i germanske inovacije i konstruktivnih rešenja artikulisanih pločastih oklopa do sredine 15. veka uklopljenih u bajkovitu i mračnu srednjovekovnu formu. 

Restoran Bagdala – izložba „Bagdalski bulevar uspomena“

Izložba obuhvata izbor od 20 najreprezentativnijih fotografija velikog formata, na kojima se nalazi pregled svih najznačajnih dešavanja na Bagdali zabeleženih kamerom – od početka XX veka i prvih prvomajskih uranaka do danas.

Izložba uključuje dela iz privatnih kolekcija, sindikalnog i gimnazijskog arhiva.

Na samom otvaranju program će upotpuniti video promocija zaboravljenog singla „Bagdala i dečak“, najpoznatijeg kruševačkog kompozitora Dragana Tokovića, a široj javnosti biće predstavljena i zidna kompozicija „Kruševački Monmartr“ slikarke Jelene Trpčević.

Ostale vesti

back-to-top