Usvojen dečak iz okoline Trstenika koji je u tragediji ostao bez roditelja

Postavljeno: 23.08.2020

Dečak iz okoline Trstenika, kome su roditilji stradali u bizarnoj nesreći pre godinu i po dana, zvanično je usvojen na kraju postupka koji je vodio Centar za socijalni rad u ovoj opštini, kao i niz nadležnih institucija, zajedno sa Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Ministar rada Zoran Đorđević, koji je prisustvovao zvaničnom proglašenju usvojenja napominje da je CSR Trstenik nakon detajnih analiza pronašao adekvatne roditelje i da on lično veruje u tu procenu i stručnost

Dete je bilo na periodu adaptacije, kako to nalaže i ustaljena procedura i nakon toga odlučeno je da ono i zvanično bude usvojeno – napominje ministar Zoran Đorđević, koji je sa saradnicima prisustvovao i formalnom okončanju usvojenja šestogodišnjeg dečaka. – Drago mi je što je pružena prilika da teška sudbina, koja ga je na žalost zadesila, ne bude prepreka za njegov lepši život i sreću.

Prema Đorđevićevim rečima, postoji mnogo parova u Srbiji koji žele da usvoje dete. 

– Naša obaveza jeste da prvenstveno brinemo o najboljem interesu deteta i da onim roditeljima koji ispunjavaju sve zakonske okvire omogućimo da ostvare svoju želju – naglašava ministar rada.

Direktor Centra za socijalni rad Trstenik Dragojlo Minić podseća da je svojevremeno cela zemlja saučestvovala u bolu zbog gubitka bioloških roditelja deteta, koji je sada dobio zakonske usvojitelje. Ova institucija bila je ključna u zbrinjavanju dečaka, koji je u decembru 2018. godine ostao bez roditelja S.A.(50) i Č.A.(57), nakon što su nesrećnim slučajem preminuli od posledica pada u bunar.

Dete je pronađeno u porodičnoj kući u okolini Trstenika, nakon što je četiri dana bio sam, izgladneo i gotovo smrznut. Roditelji su stradali u dolapu u susednom selu i tek kada su meštani čuli plač, dete je nađeno i spaseno iz kuće. Nešto kasnije lociran je i auto supružnika i njihova tela na dnu bunara.

Sada usvojen dečak oporavljao se posle nesreće u Opštoj bolnici Kruševac, a potom je smešten u hraniteljsku porodicu. Brigu o njemu preuzeo je Centar za socijalni rad u Trsteniku, a ova ustanova bila je sve do ove nedelje zvaničan staratelj mališana koji je dobio šansu da ponovo odrasta okružen ljubavlju i brigom.

I.R.

Dug put do nove porodice

Neposrednog interesovanja za usvojenje najbližih srodnika nije bilo.Tokom dugog perioda traženja odgovarajućih usvojitelja, dečak je nastavio da pohađa vrtić i s njim su radili stručnjaci. Zakonski usvojitelji nađeni su ove zime, kada je i otpočeo tzv. postupak adaptacije.

– Ministarstvo radi na donošenju novog Zakona o socijalnoj zaštiti kojim će se dodatno unaprediti i sam proces usvojenja, kako bi cela procedura u budućnosti bila mnogo brža, iako i sada ima pohvale od međunarodne zajednice i stručne javnosti da je jedna od najboljih u svetu – podvlači ministar rada Zoran Đorđević.

Ostale vesti

back-to-top