+381 64 812 51 81
Naslovna » Politika » Usvojen budžet za 2016. godinu: investicioni, kaže vlast – nerealan, tvrdi opozicija

Usvojen budžet za 2016. godinu: investicioni, kaže vlast – nerealan, tvrdi opozicija

Većinom glasova odbornika vladajuće koalicije usvojen je bužet Grada Kruševca za 2016. godinu kojim su predvidjeni prihodi od 3,038 milijardi dinara

„Budžet čini 2,7 milijardi dinara prihoda iz budžeta što je u odnosu na ovu godinu povećanje od 4,6 odsto, i 338 miliona dinara iz drugih izvora budžetskih korisnika“ kazao je pred odbornicima Skupštine Grada pomoćnik gradonačelnika za privredu, Miroljub Ćosić.

Precizirao je da su prihodi u budžetu povećani sredstvima od planirane prodaje dela parcela na lokaciji Aerodrom, u iznosu od 311 miliona dinara. Konstatovao je da je Grad i dalje izuzetno zavisan od ustupljenih prihoda koje dobija od Republike, u čijoj strukturi najveći deo čini porez na zarade u iznosu od nešto više od milijarde dinara, a da transferna sredstva planirana na ovogodišnjem nivou i iznose oko 477 miliona dinara, te da se očekuje da donacije budu oko 1,2 miliona dinara.

Kao interesantno je izdvojio to što se sada prvi put predlaže da Grad izvoji sredstva za kupovinu zemljišta koje bi mogao da ponudi potencijalnim investitorima, za šta je opredeljeno 49 miliona dinara, te da je ideja da se prodajom parcela na Starom aerodromu obezbedi više novca za investicije.

Investicije bi, kako je naveo, trebalo da iznose 563 miliona, što bi sa tekućim održavanjem trebalo da bude oko 728 miliona dinara, odnosno skoro 29 odsto budžeta, što je, kako je konstatovao Ćosić znatno iznad prethodnih godina.

Predstavnici opozicionih odborničkih grupa, Zajedno za Srbiju –Zajedno za Kruševac, Demokratske stranke i Pokreta za promene kritikovali su budžet ocenivši da je nerealan, loše uradjen, da nije ni investicioni ni razvojni, da je svega 11 odsto usmereno na investicije te da su sredstva za programe zapošljavanja svedena na svega 10 miliona, što je dovoljno za 60 subvencija, dok ih je ranije bilo izmedju 400 i 500.

– Sve četiri godine je isto, prihodi su nerealno prikazani, rashodi su nerealno rasporedjeni, planira se prodaja Starog aerodroma, pitanje je da li baš imamo toliko zainteresovanih investitora za taj deo, mada bih voleo da ih je što više. Takodje prva polovina godine biće bez investicija jer ćemo u aprilu imati i lokalne, pokrajinske, a verovatno i republičke izbore – kazao je u ime Zajedno za Kruševac odbornik Miodrag Djidić.

Napomenuo je da se, što se kapitalnih investicija tiče već četvrtu godinu samo prepisuju cifre, a da se ne radi ništa, navodeći kao primere Kupalište na Rasini, Istočnu obilaznicu, aerodrom Rosulje, za koji je, kako je kazao, prošle godine predvidjeno bilo 42 miliona, a dato 342 hiljade dinara.

Predstavnik odborničke grupe Demokratske stranke, Desimir Pavlović, kazao je da Grad stalno smanjuje prihode „smanjuje se broj radnih mesta, država nemilice uzima zbog smanjenja tranfera, u protekle tri godine smo izgubili 1,1, milijardu, grad gubi svoj status“.

Planiranje prihoda od naknade za uredjenje gradjevinskog zemljišta pokazatelj je loše situacije, nemogućnosti daljeg razvoja, a vlast se dosetila da to nadoknadi prodajom zemljišta, to znači da nema zdravog rasta – kazao je on. Kritikovao je to što su stalni troškovi sa 300 porasli na 331 milion, poslovi po ugovoru sa 58 na 88 miliona, rekavši da to pokazuje da od priče o uštedi nema ništa.SO2

Da će ovakav budžet biti teško ostvariv smatraju i u odborničkoj grupi Pokret za promene čija je predstavnica, Mirjana Jevremović, kazala da je pomenuto zemljište na Starom aerodromu pod sporom, te da svakako ne može dase proda odjednom.

Na kritike opozicije odgovorio je predsednik odborničke grupe vladajuće Srpske napredne stranke, Živojin Miloradović, kazavši da je budžet realan, stabilizacioni, investicioni i razvojni.

– Planiran je na osnovu realnih izvora prihoda, stabilazacioni jer nemamo kredite, razvojni jer su investicije najveća stavka. Povodom kapitalnih ulaganja svedoci smo da je izgradjen Atletski stadion, uredjen ulaz u Kruševac iz pravca Brusa. Što se tiče finansiranja zapošljavanja pošlo se od toga da se više ne ulaže u samozapošljavanje već u kupovinu zemljišta koje bi omogućilo dugoročnije rešavanje zapošljavanja, odnosno direktne investicije, jer se ulaganje u Samozapošljavanje pokazalo kao kratkoročna pomoć sugradjanima- objasnio je on.

Da će Samostalna Demokratska stranka Srbije podržati budžet saopštio je odbornik Dejan Srdić koji je konstatovao da budžet ne može da odudara od opšte situacije, te da je ovo pokušaj da se napravi održivi razvoj na osnovu  redstava sa kojima može da realno raspolaže.

SO3

Većinom glasova odbornika vladajuće koalicije usvojen je bužet Grada Kruševca za 2016. godinu kojim su predvidjeni prihodi od 3,038 milijardi dinara „Budžet čini 2,7 milijardi dinara prihoda iz budžeta što je u odnosu na ovu godinu povećanje od 4,6 odsto, i 338 miliona dinara iz drugih izvora budžetskih korisnika“ kazao je pred odbornicima Skupštine Grada pomoćnik gradonačelnika za privredu, Miroljub Ćosić. Precizirao je da su prihodi u budžetu povećani sredstvima od planirane prodaje dela parcela na lokaciji Aerodrom, u iznosu od 311 miliona dinara. Konstatovao je da je Grad i dalje izuzetno zavisan od ustupljenih prihoda koje dobija od Republike, u čijoj strukturi najveći deo čini…

Review Overview

Rejting korisnika 0.65 ( 1 glasova)
x

Proveri i

Sedmog dana protesta u Kruševcu – samo najuporniji

Petnaestak najupornijih učesnika protesta u Kruševcu ponovo se okupilo na istom mestu, kraj Spomenika kosovskim junacima. Večeras su demonstranti pripremili ...

Pitali smo za vas: Voda za piće u Kruševca je ispravna

– Voda za piće sa vodosistema Ćelije je i hemijski i bakteriološki potpuno ispravna, a subjektivni osećaj da ima ukus ...

Ponovo rade otvoreni bazeni

Odlukom Štaba za vanredne situcije grada Kruševca, a u skladu sa epidemiološkim  merama propisanim do strane ovdašnjeg Zavoda za javno ...

JKP ponovo počelo dezinfekciju ulica

Nakon uvođenja vanredne situacije u Kruševcu, Javno komunalno preduzeće ponovo je počelo dezinfekciju ulica natrijum hipohloritom, a više puta dnevno ...

Šesti protestni dan u Kruševcu bez protestne šetnje

Zbog nevelikog broja (bilo ih je oko trideset), učesnici protesta u Kruševcu odlučili su da večeras ne šetaju. Dogovoreno je ...