USPRS ostaje pri stavu o odlaganju početka škole – za utorak najavljena konferencija ispred Školske uprave u Kruševcu

Postavljeno: 28.08.2020

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije u Kruševcu najavila je konfrenciju ispred zgrade Školske uprave na dan početka školske godine, prvog septembra, kako bi ponovili svoje zahteve koje su prethodno izneli na sednici svog Glavnog odbora

Na sednici koja je održana 22. avgusta u Čačku, Glavni odbor USPRS zahtevao je da se početak školske godine odloži za dve nedelje. 

Najveći razlog za zauzimanje ovakvog stava je to što lokalne samouprave nemaju sredstva da nabave maske i dezinfekciona sredstva, pa je potrebno vreme da se škole samoorganizuju i spreme za veliki broj učenika i nastavnika. 

Takođe, kao jedan od razloga u saopštenju navode da sistem nije našao način da zaštiti koleginice i kolege iz zdravstveno rizičnih grupa.

Škole još uvek nisu dobile redukovane nastavne planove i programe, nejasne su procedure nakon mogućeg zaraživanja dece i nastavnika, a nema ni dovoljno izvršilaca za predloženi model nastave” – stoji u saopštenju.

USPRS javno iznosi zabrinutost povodom početka školske godine zbog „haotične situacije koju diktira kako korona, tako i Ministarstvo prosvete”.

Podsećamo, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja odbilo je predlog USPRS, a da Unija i dalje ostaje pri svom stavu, potvrdio nam je predsednik USPRS u Kruševcu, Dobrivoje Marjanović. On je i najavio i konferenciju koju će predstavnici Unije održati u utorak, 1. septembra, ispred zgrade Školske uprave u Kruševcu. 

Da li će se zahtevi Unije sa početkom školske godine pokazati opravdanim ili će se mnoge nedoumice pred novu školsku godinu rešiti, videće se već sa prvim danima nove školske godine. 

Marija Stanković

Ostale vesti

back-to-top