Nakon pretrpljene štete od olujnog nevremena, „Vuk Karadžić“ spremno dočekuje novu školsku godinu 

Postavljeno: 28.08.2020

Nezapamćeno olujno nevreme koje je početkom jula ove godine pogodilo  grad Kruševac, najviše štete nanelo je Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“. Posledice nevremena su sanirane i škola će 1. septembra spremno dočekati đake. Obnovu škole finansijski je podržao i naš sugrađanin koji živi i radi u Beogradu, inače bivši učenik te škole

Jako olujno nevreme koje je u noći između 2. i 3. jula pogodilo Kruševac,  podiglo je dve trećine krova škole Vuk Karadžić, poplavljen je tada i kompletan školski objekat, te oštećen deo školskog inventara, računari i projektori. Deo limenog krova delom je završio na trotoaru, ulici i u susednom dvorištu, ali na sreću ljudskih žrtava nije bilo.

Učionica neposredno posle poplave

Učionica nakon renoviranja

Popravka krova završena je za nepunih nedelju dana, a ostali radovi privode se kraju i kompletno će biti završeni do početka školske godine.

Važno nam je bilo da prvo uradimo sanaciju krova, kako nam ne bi dodatno kisnule učionice. Vreme nas je tada poslužilo, krov je postavljen za nepunih sedam dana, nakon čega smo krenuli sa krečenjem učionica i zamenom stolarije koja je bila natopljena vodom. Kompletno je sređeno prizmelje, prvi i drugi sprat, a privode se kraju i radovi u podrumskih prostorijama, koji će biti završeni do početka školske godine- kaže Dragomir Aleksić, direktor OŠ „Vuk Karadžić“, dodajući da će u podrumskim prostorijama umesto drvene sada biti postavljena PVC i ALU stolarija.

Aleksić kaže da je nevreme uništilo i veliki broj knjiga u školskoj biblioteci, te da su stradali I kompjuteri, laptovovi i video bimovi.

Knjižni fond smo obnovili, a umesto drvenih polica u školskoj biblioteci, postavili smo nove, metalne. Deo oštećene tehnike smo popravili, a u toku je i nabavka novih komjutera, laptopova, video bimova– kaže direktror.

Pre obnove

Posle sanirane štete

Prema njegovim rečima, šteta je procenjena na blizu 4 miliona dinara, od čega je samo za sanaciju krova trebalo izdvojiti oko dva i po miliona.

Deo novca smo naplatiti od osiguravajuće kuće, određena sredstva izdvojio je i grad Kruševac, a milion dinara školi je donirao naš sugrađanin koji živi i radi u Beogradu, a inače je bivši učenik ove škole. On se našoj školi javio sa željom da pomogne, što je nama u tom trenutku puno značilo – istakao je Aleksić.

Inače, u Vuku Karadžiću koja ima 802 učenika, za nastavu u školi izjasnilo se skoro 98 odsto đaka. Prijem za  prvake biće organizovan 1. septembra u 18 časova, a za učenika petog razreda u prepodnevnim satima.

D.P.

Milan Rašković za obnovu svoje bivše škole donirao milion dinara

Da je za nevreme i štetu koju je pretrpela njegova bivša škola saznao putem medija, te da je istog trenutka odlučio da pomogne, rekao je za portal krusevacgrad Milan Rašković, arhiteka i partner beogradskog biro za projektovanje BUREAU CUBE PARTNERS.

– Ta škola je deo mog detinjstva, mog odrastanja i momentu saznanja o tome šta se desilo, osetio sam snažnu potrebu, želju i, rekao bih, moralnu obavezu da pružim pomoć, shodno mogućnostima. Stupio sam u kontakt sa direktorom škole, koga inače od ranije nisam poznavao jer sam iz te škole izašao davne 1991. godine. Mogu reći da sam zaista srećan i zadovoljan činjenicom što je šteta sanirana i što će i deca i nastavnici imati normalne uslove za rad – kaže on.

Iako već godinama živi i radi u Beogradu, Milanu je Kruševac u srcu. Redovno prati dešavanja u svom rodnom gradu, raduje se svemu što se ovde lepo desi, rastuži ga sve ono što je manje lepo.

– Smatram da svako od nas u skladu sa svojim mogućnostima, treba da pomogne svom rodnom gradu, posebno onda kada je teško. Za mene je to jedan sasvim normalna, očekivan, civilizacijcki čin. Nakon okončanja formalno pravnih procedura oko uručenja donacije, tu priču sam negde smatrao uspešno okončanom, ali nekako to uvek dođe do medija. Pa kad je već tako i kad već govorim o tome, usudio bih se da sve one naše sugrađane koji su u mogućnosti, gde god da su nastavili svoj životni put, pozovem da učine nešto lepo i korisno za svoj grad – poručuje na kraju ovaj Kruševljanin.

Ostale vesti

back-to-top