Udruženje Kruševljana u Beogradu obeležilo svoju krsnu slavu

Postavljeno: 02.08.2022

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici, prvog avgusta, slave svetog Stefana Visokog i svetu Caricu Milicu, a to je i krsna slava Udruženja Kruševljana u Beogradu. Tradicionalno čarapansko okupljanje bilo je u Vaznesenjskoj crkvi u Beogradu, gde je presečen slavski kolač, posle Svete liturgije.

Kolačar je bio Milorad Obradović, koji je kolačarstvo za iduću godinu predao Nenadu Vučetiću. Slavi su prisustvovali brojni Kruševljani, među kojima sadašnji i nekadašnji predsednici Udruženja – Jugoslav Cvetković i Ljubivoje Todorović.

Slava je protekla u veselju i lepom raspoloženju, međusobnom druženju i evociranju uspomena na ljude i događaje iz zavičaja i saradnji i kontaktima sa lokalnom samoupravom, firmama i pojedincima iz stare srpske prestonice kneza Lazara.

Ž. Milenković


Sveti Stefan Visoki Lazarević bio je sin svetog kneza Lazara Hrebeljanovića i kneginje Milice. Važio je za zaštitnika pravoslavlja na Balkanu u najtežim danima srpske istorije. Bio je jedan od najvećih srpskih vladara i vojskovođa, a u svoje vrijeme je važio za jednog od najboljih vitezova iz Reda zmaja, odmah iza mađarskog kralja Žigmunda.

Umro je u Glavici, kod Mladenovca, 19. jula.1427. godine, a mošti su mu pronađene u manastriu Koporinu 1977. godine. Izgradio je velelepne manastire Manasiju i Kalenić. Slovio je za velikog ljubitelja knjiga, a i sam je bio darovit pisac, čije je najpoznatije delo “Slovo ljubve”.

Sveta carica Milica Hrebeljanović vodila je poreklo od svete loze Nemanjića, a u monaštvu je nazvana Evgenija i Efrosinija. Bila je ćerka čuvenog topličkog i polimskog vojvode Vratka, poznatog u srpskom narodu kao Jug – Bogdan, koji je vodio poreklo od Vukana, najstarijeg sina Svetog Simeona (Stefana Nemanje).

Posle Kosovskog boja, 1389. godine, vladala je Srbijom do punoletstva najstarijeg sina Stefana, 1393. godine, kada je otišla u manastir Ljubostinju. Bavila se i književnošću, a poznata su njena djela „Molitva matere“ i „Udovstvu mojemu ženik“. U narodu je zapamćena po brojnim žrtvama za narod, veru i državu i dobročinstvima brojnim manastirima i crkvama.

Ostale vesti

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

back-to-top