Praznici – vreme okupljanja porodice

Postavljeno: 24.04.2022

Period uskršnjih praznika mnogi koriste da dođu u rodni grad. Nakon nekoliko dana užurbanih priprema, na Uskrs je većina sugrađana na porodičnom ručku, a popodne, ukoliko je dan lep, provodi u prirodi, takođe sa najbliskijima.

U porodici Slavice Zindnović (64) tradicionalno se priprema svečani ručak.

– Dolaze mi ćerka i zet sa unucima. Sve smo već pripremili, a uvek najveća dilema bude koliko jaja da ofarbamo. Ja mislim da je 30 dovoljno, suprug misli da je previše. Ali to se sve na kraju podeli komšijama i porodici, i ove godine je isto – objašnjva ona.

Milena Karajović (61) je namirnice uspela da nabavi na vreme.

-Nas ima mnogo, hvala Bogu. Biće puna kuća. Naravno da ne spremam sve sama, poslovi su podeljeni, pa je sada više palo na ove mlađe. Ja farbam jaja i biću pomoć ako nešto bude još trebalo. Ćerka i njen suprug spremaju ručak, sin će isto tako da donese nešto. Tu su još i moja sestra i njena deca i unuci, tako da će biti puno ljudi kako i treba da bude. Ja sam iskreno najsrećnija kada ih sve vidim na okupu, a ovako proslavljamo uvek – opisala nam je Karajovićka kako izgleda Uskrs u njenom domu.

Sugrađane smo pred Uskrs pitali i po čemu je ovaj praznik poseban za njih.

-Postim ceo Uskršnji post. Svake godine tako. Uskrs provodim sa svojim najmilijima, sada su svi u Kruševcu. Imam rodbinu koja je u Nemačkoj, a Uskrs je period kada su obavezno ovde sa nama. Za mene je to dan kada smo svi na okupu i to je glavna karakteristika Uskrsa što se mene tiče – istakla je Lidija Radenović (52).

Među sugrađanima ima onih koji se nadaju lepom vremenu.

Retko kada imamo vremena da se sastanemo. Svi imamo obaveze i decu, pa je Uskrs poslednjih godina jedna od retkih prilika kada smo na okupu. Nadam se da će nas ove godine vreme poslužiti, da će nakon ovih par kišnih dana biti sunčano. U tom slučaju bićemo u dvorištu, tu ćemo spremati ručak, tu ćemo i ručati i zabaviti se – rekao je Milan Matić (33).

S.M.

 

 

 

Ostale vesti

back-to-top