Manifestacija koja će obradovati ljubitelje konja

Postavljeno: 30.03.2022

Doterani fijakeristi i ukrašeni konji, manifestacija tipična za sever zemlje, uskoro će zaživeti i kruševačkom kraju. Na dan kada meštani Čitluka proslavljaju seosku slavu, u tom naseljenom mestu održaće se i prva fijakerijada koja će okupiti ljubitelje konja iz cele Srbije

Ideja je, kako navodi Boban Kostić, predsednik Mesne zajednice Čitluk, da se prvog dana Svete Trojice, na izvorištu kisele vode u tom naseljenom mestu, održi i prva fijakerijada.

Očekujemo učesnike iz cele Srbije. Cilj nam je da okupimo što više ljudi, te da ova manifestacija postane tradicionalna. Do sada smo fijakerom raznosili paketiće mališanima tokom novogodišnjih praznika, a sada želimo da i njima ali i svim opstalim ljubiteljima konja, omogućimo da se besplatno provozaju zapregama – kaže Kostić, dodajući da je jedan od ciljeva ove manifestacije da se mladima približe stari običaji, da im se dočara vreme kada su zaprege bile osnovno prevozno sredstvo.

Uz paradu fijakera, u okviru manifestacije planirana i izložba konja lipicanera, te promocija njihovih veština, dok će drugog dana Svete Trojice gosti uživati u kulturno umetničkom programu u okviru koga će biti upriličen i koncert iznenađenja.

Kostić kaže da ovakvih manifestacija do sada nije bilo u Rasinskom okrugu, te da je siguran da će fijakerijada u Čitluku privući dosta posetilaca i posebno obradovati sve ljubitelje konja.

D.P.

Foto: Patrik Šnajder, Unsplash

Ostale vesti

back-to-top