U vrtićima manje od petine dece

Postavljeno: 20.07.2020

Od ukupno 2.700 dece, koliko ih ima u vrtićima Predškolske ustanove „Nata Veljković“, jutros je došlo 350 mališana. U toj ustanovi kažu da od ukidanja vanrednog stanja dnevno imaju do 500 dece, u svih 13 vrtića 

Prema rečima Vesne Živković, direktorke PU „Nata Veljković“ u Kruševcu rade svi vrtići, uz poštovanje svih propisanih mera u cilju zaštite od širenja korona virusa.

Nakon ukidanja vanrednog stanja otvorili smo vrata svih vrtića, kako bi decu rasporedili u manje grupe, tako da ih je najviše pet, šest u jednoj grupi – kaže Živković.

Od otvaranja vrtića, 11.maja, nije bilo relaksacije mera propisanih od strane nadležnih.

Procedure su jasne i strogo se poštuju. Roditelji ne ulaze a prijem se vrši ispred vrtića gde decu dočekuje vaspitač i medicinska sestra, sa maskom i vizirima. Obavezno je beskontaktno merenje temeprature, deci se na prijemu dezinfikuju ruke,a  na ulazu su dezobarijere – kaže ona, dodajući da se svakodnevno vrši provetravanje  prostorija, kao i dezinfekcija kompletnog prostora i igračaka.

Na pitanje koliko su deca spremna da sarađuju kada je u pitanju fizička distanca i redovna higijena ruku, Živkovićka kaže da deca vrlo dobro shvataju kompletnu situaciju, te da u tom smislu nema problema.

Deca su već u svojim porodicama naučila kako treba da se ponašaju kada je u pitanju zaštita od korona virusa, već znaju da treba da drže fizičku distancu i da češće nego obično peru peru ruke. Pored toga, mi redovno organizujemo i radionice, gde ih edukujemo na tu temu – ističe direktorka.

Prema njenim rečima, od početka epidemije  u ovoj predškolskoj ustanovi nije bilo zaraženih.

Naši  vaspitači su dobili preporuku da , pošto rade sa decom, van vrtića maksimalno smanje socijalne kontakte, što oni poštuju. Nismo do sada imali zaražene među zaposlenima  i nadamo se da će tako i ostati. Istovremeno, vaspitači i roditelji imaju viber grupe gde su stalno u kontaku, razmenjuju informacije, tako da deca, ukoliko se desi da neko iz njihove porodice dobije korona virus, ne dolaze u vrtić – navodi Živković.

U cilju prevencije, u kancelarijama upravne zgrade između zaposlenih je postavljen pleksiglas, a kao i vaspitači i ostali radnici su u obavezi da nose zaštitne maske i vizire. Ulazak u upravni zgradu roditeljima nije dozvoljen i sve administrativni poslovi završavaju se na šalteru.

D.P. 

Ostale vesti

back-to-top