U Rasinskom okrugu izvoz povećan za devet, a uvoz za dvadeset pet odsto

Postavljeno: 14.08.2018

Privrednici iz Rasinskog okruga su u prvoj polovini godine imali spoljnotrgovinsku razmenu od 215,2 miliona eura, što je u odnosu na isti period prošle godine za oko 16 odsto više.

Podaci, kojima raspolaže ovdašnja Regionalna privredna komora pokazuju da je u ovom periodu izvezena roba vredna oko 117 miliona evra, što je za 9,3 odsto više nego prošle godine. Uvoz je iznosio oko 98 miliona eura i u odnosu na 2017. godinu povećan je za  25,6 odsto. To znači da je u Rasinskom okrugu u prvoj polovini ove godine ostvaren suficit od 19 miliona evra, odnosno pokrivenost uvoza izvozom je bila 119,4 odsto.

– Rast uvoza može se pripisati povećanju proizvodnje, ali i nabavci  opreme za nove investicije. Svi ovi pokazatelji govore u prilog povećanju zaposlenosti i životnog standarda građana Rasinskog okruga – kaže Aleksandra Aleksić, koordinatorka za industriju u kruševačkoj Regionalnoj privrednoj komori.

Ona navodi da se, prema podacima Zavoda za statistiku, industrijska proizvodnja u Rasinskom okrugu povećeva.

– Rast je zabeležen u hemijsko – gumarskoj industriji, u metaloprerađivačkoj industriji, proizvodnji električne opreme, proizvodnji mašina, prehrambenoj industriji, proizvodnji proizvoda od papira – kaže Aleksićka.   

Statistika pokazuje da su ovdašnji privrednici tokom prvih šest meseci najviše izvozili u  Rusku Federaciju, gde je plasirana roba vredna 20,7 miliona evra, što je za 8 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Izvoz u Veliku Britaniju je iznosio 15,6 miliona evra, što je za 6 odsto više, dok je vrednost izvoza u Nemačku bila  13,2 miliona evra, odnosno za 11,5 odsto više nego u prvoj polovini 2017. godine.

Kompanije iz Rasinskog okruga najviše su uvozile iz Nemačke, 12,2 miliona evra, što je rast od 94 odsto, iz  Kine 8 miliona evra, što je za oko 22 odsto više. Zabeležen je i rast uvoza iz Turske za 32 odsto, a vrednost uvoza je 6,9 miliona evra.

U spoljnotrgovinskoj razmeni Okruga u prvoj polovini godine najveće učešće, oko 55,8 odsto izvoza i 75,5 uvoza ima Kruševac. Privrednici iz našeg grada su izvezli robu vrednu 65,3  miliona evra, što je za skoro 8 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Istovremeno je uvoz bio 74 miliona evra, odnosno ostvaren je deficit od 8,7 miliona evra u spoljnotrgovinskoj razmeni.

Statistika pokazuje da Aleksandrovac, Brus, Trstenik, Varvarin i Ćićevac u spoljnotrgovinskoj razmeni beleže suficit.

Ostale vesti

back-to-top