Osnovana Lokalna Fondacija Rasinskog Okruga

Postavljeno: 01.06.2023

U Edukativnog centra u Kruševcu zvanično je predstavljen novi akter u društvenoj zajednici, Lokalna fondacija Rasinskog okruga koja će aktivno raditi, sa idejom da podstakne sugrađane da sami budu pokretači promena i da rešavaju konkretne probleme sa kojima se suočavaju na ulici, komšiluku, naselju ili selu

Obzirom da je Fondacija tek osnovana, radi se na prikupljanu sredstava, ali i određenim planovima koji će se dešavati u njihovom budućem radu.

– Zadatak nam je da povežemo i uključimo što više ljudi, iz civilnog, poslovnog i državnog sektora. Krenućemo od sebe, gde ćemo kao grupa pojedinaca uplatiti određenu svotu novca na račun fondacije. Način na koji ćemo dalje prikupljati sredstva je preko događaja, imamo u planu donatorsko veče u Trsteniku i Brusu. Takođe Lokalna Fondacija Rasinskog okruga ima značajnu podršku Trag fondacije, koja duplira svaki iznos prikupljenih finansijskih sredstava, nakon toga putem otvorenih konkursa se sredstva vraćaju nazad u zajednicu – istakla je prof. sociologije i jedan od osnivača Fondacije, Snežana Miladinović.

Cilj je da se poveže ceo Rasinski okrug.

– Osnivanjem ove Fondacije želimo da podstaknemo sve da aktivno učestvuju u društvu. Cilj je da se poveže svih 6 opština Rasinskog okruga i da na taj način doprinesemo razvoju i unapređenju naše zajednice. Osnovni zadatak svih lokalnih Fondacija jeste da podrže najbolje lokalne ideje i projekte, bilo da je u pitanju uređenje javnog prostora, sport, kultura, umetnost, obrazovanje (sa izuzetkom infrastrukturnih projekata i humanitarnih aktivnosti, s obzirom na to da su lokalne fondacije više razvojno orijentisane) – rekla je Jasna Rakićević, članica pomenute Fondacije

Jedan od problema je ostanak mladih u malim sredinama, Fondacija je tu da pomogne na podsticanju i podršci svima onima koji žele da svojim idejama doprinesu promenama u društvu.

– Priključio sam se Lokalnoj fondaciji zato što imam plan da kao mlada osoba ostanem u svom mestu. Trudiću se da preko ove Fondacije poboljšam lokalnu zajednicu i samim tim rešim jedan od najvećih problema u našoj državi, ostajanje mladih u malim mestima – istakao je Dimitrije Vukosavljević, student iz Brusa.

Grupa pojedinaca iz gradova Rasinskog okruga, jedna je od 3 odabrane lokalne zajednice iz cele Srbije koje su obezbedile učešće u programu Trag fondacije „Fondacija našeg kraja – Zajednica se pita!” i time dobile šansu da u narednom periodu, od 12 do 18 meseci, formiraju lokalnu fondaciju na prostoru našeg okruga.

M.Milošević

Ostale vesti

back-to-top