+381 64 812 51 81
Naslovna » Društvo » U JKP stigla oprema za odvajanje komunalnog otpada, donacija Vlade Nemačke

U JKP stigla oprema za odvajanje komunalnog otpada, donacija Vlade Nemačke

U Recklažni centar, koji radi u okviru Javnog komunalnog preduzeća Kruševac, stigla je oprema za odvajanje čvrstog komunalnog otpada, koja bi trebalo da omogući da se količina prikupljenog otpada sa prošlogodišnjih 130 tona u ovoj godini udvostruči

U Kruševac je stiglo oko 480 kontejnera zapremine po 120 litara, koji će biti podeljeni gradjanima, deset reciklažnih kontejnera za prikupljanje pet ambalaže te linija za odvajanje sekundarnih sirovina. To je donacija Vlade Nemačke, a Budžetski fond za zaštitu životne sredine Grada Kruševca je izdvojio 3 miliona dinara za kupovinu vozila za sakupljanje sekundarnih sirovina i njihovu distribuciju do Reciklažnog centra.

Pomenutu opremu JKP je dobilo u okviru projekta IMPAKT, Upravljanje otpadom i otpadnim vodama u opštinama, koji u ovoj fazi nemačka Vlada na nivou Srbije finansira sa 3 miliona evra, a sprovode ga Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine i  Nemačka organizacija za tehničku saradnju (GIZ).

Vodja tog projekta, Klaus Schmidt objasnio je da je Nemačka Vlada zainteresovana da uvede savremene sisteme za odlaganje otpada na Balkanu, kako se ne bi ponavljale greške koje je ta zemlja uradila odlagavši otpad na deponije.

Napomenuo je da Rasinski okrug vide kao potencijalnog vodećeg partnera u uvodjenju savremenog upravljanja otpadom, koje treba da omogući da se izbegnu pomenute greške, jer  otpad pre odlaganja na deponije može da se razdvaja, da se ponovo koristi, reciklira, kompostira.

Schmidt je predstavio i brošuru, uradjenu u okviru pojekta, koja objašnjava kako da se kompostira u domaćinstvima, odnosno sprečava da se nagomila organski otpad koji će se kasnije odlagati na deponije ili smetlišta.

– Vlada Nemačke je poslednjiim sporazumom potpisanim sa Vladom Srbije opredelila 3 miliona evra za lokalne samouprave za konkretne projekte u oblasti upravljanja otpadom i otopadnim vodama. U okviru ove faze Bela Crkva, Krupanj i Aleksandrovac su dobili kontejnere i kante, a Kruševac i Kuršumlija su dobili linije za separaciju čvrstog otpada – precizirao je  pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine, Aleksandar Vesić.

Gradonačelnik Kruševca, Dragi Nestorović, podsetio je da je u Kruševcu u toku izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, da uskoro počinje izgradnja Bioenergane, te da očekuje da će u narednom periodu biti postignut napredak u upravljanju krupnim komunalnim otpadom, o čemu se radi Studija izvodljivosti.

– Očekujem da će Kruševac za dve godine biti prvi grad u Srbiji koji će rešiti problem odlaganja otpada, odnosno zaštite životne sredine – kazao je Nestorović.

Inače, reciklažni centar u okviru Javnog komunalnog preduzeća Krupševac postoji od 2006. godine, a prema rečima pomočnika direktora, Miroslava Milojkovića, tada je prikupljno 44 tone otpada, a očekuje se ove godine to bude više od 260 tona.

 

U Recklažni centar, koji radi u okviru Javnog komunalnog preduzeća Kruševac, stigla je oprema za odvajanje čvrstog komunalnog otpada, koja bi trebalo da omogući da se količina prikupljenog otpada sa prošlogodišnjih 130 tona u ovoj godini udvostruči U Kruševac je stiglo oko 480 kontejnera zapremine po 120 litara, koji će biti podeljeni gradjanima, deset reciklažnih kontejnera za prikupljanje pet ambalaže te linija za odvajanje sekundarnih sirovina. To je donacija Vlade Nemačke, a Budžetski fond za zaštitu životne sredine Grada Kruševca je izdvojio 3 miliona dinara za kupovinu vozila za sakupljanje sekundarnih sirovina i njihovu distribuciju do Reciklažnog centra. Pomenutu opremu…

Review Overview

Rejting korisnika Budite prvi !
x

Proveri i

Kruševačka pijaca od sada na „novoj adresi“!

Fejsbuk grupa“ Pijaca Krusevac online prodaja” za samo tri dana  okupila je blizu 4.000 članova . Grupa povezuje poljoprivredne proizvođače ...

Uvodi se policijski čas od petka u 17 do ponedeljka u 5 časova

Zabrana kretanja za dane vokenda produžena je i od sada će važiti od petka u 17 časova do ponedeljka u ...

U Kruševcu 67 obolelih od korona virusa, u Okrugu 91 

Korona je do danas potvrđena kod 61 osobe u Kruševcu, u Okrugu  je od tog virusa obolelo 91 lice, a ...

Korona ugrožava opstanak lokalnih medija u Srbiji

Pandemija korona virusa i vanredno stanje uvedeno kao odgovor na epidemiju ozbiljno prete da ugroze opstanak lokalnih medija u Srbiji ...

Socijalna davanja nastavljaju se u vanrednom stanju, moguće podneti zahtev i za nova

Socijalna pomoć se redovno isplaćuje, a oni koji nisu u mogućnosti da ih podignu, mogu ovlastiti srodnika ili osobu od ...