U Jasici otkrivena spomen bista slavnom kompozitoru

Postavljeno: 28.07.2022

Na 150.godišnjicu od rođenja srpskog kompozitora Stanislava Biničkog, a u okviru tradicionalne kulturne manifestacije koja se njemu u čast 19. put organizuje u Jasici, otkrivena je spomen bista ovom velikom umetniku. Program je započeo Likovnom kolonijom i Izložbom slika a završen koncertom klasične muzike Zemunskog gudačkog kvarteta.

Spomen bistu Stanislava Biničkog, uz zvuke Marša na Drinu, otkrila je čukununuka velikog umetnika i kulturnog poslenika, Stevana Josifović (18), učenica Medicinske škole “Dositej Obradović” iz Beograda.

Stanislav Binički imao je četiri ćerke – Olgu, Maru, Zoru i Stevanu. Stevana Josifović  praunuka je najmlađe ćerke Stanislava Biničkog, po kojoj je i dobila ime.

– Zadovoljstvo mi je što sam u Jasici, rodnom mestu mog velikog pretka. Mojoj porodici je ovo veoma važan dan, a ja sam srećna što sam prisustvovala manifestaciji njemu u čast. Ovo je moj prvi dolazak u Jasiku. Došla sam sa najboljom drugaricom Dinom (17), a planiram da češće dolazim ovde. Završila sam nižu Muzičku školu “Stanislav Binički” na Novom Beogradu. Sada pohađam Medicinsku školu “Dositej Obradović”, a po završetku želim da se bavim pevanjem, klavirom i detaljnim izučavanjem života i dela Stanislava Biničkog – istakla je Stevana.

U ime grada Kruševca domaćine i goste pozdravio je zamenik gradonačelnice Kruševca Aleksandar Jovanović.

– Kruševac ozbiljno radi na negovanju tradicija, kulture i istorije srpskog naroda. Podigli smo spomenike Knezu Lazaru, Kneginji Milici, Despotu Stefanu Lazareviću i ratniku sa Kosova Veljku Radenoviću. Uoči Vidovdana otkrili smo i spomenik Stanislavu Biničkom u centru grada, povodom 150 godina od njegovog rođenja i 80 godina od smrti.  Spomenici su čuvari tradicije i dokaz poštovanja naše prošlosti. Stanislave dobro došao u svoju Jasiku i naš Kruševac – rekao je on.

Inicijator izgradnje spomenika Stanislavu Biničkom, pesnik Momir Dragićević, govorio je o životu i radu velikog kompozitora.

– Čuvena kompozicija “Marš na Drinu” je veoma omiljena u srpskom narodu, a ima i svetsku reputaciju. Binički ju je posvetio komandantu Gvozdenog puka iz Prvog svetskog rata Milivoju Stojanoviću Brki. Posle 1945. godine ona je bila namerno potisnuta zbog ideoloških i političkih razloga, a reafirmisao je Ivo Andrić, uz čije je zvuke primio Nobelovu nagradu u Oslu 1961. godine – istakao je, pored ostalog, ovaj dečiji pesnik i gradski većnik za kulturu.

Na Likovnoj koloniji nastupilo je 12 slikara i četvoro đaka OŠ “Stanislav Binički”, koje je predvodio doajen među umetnicima Đorđe Joković Miročki. Na sinoćnjoj izložbi u porti crkve Svetog Prokopija u Jasici predstavili su svojih 16 slika, a istu je otvorila Lidija Užarević, predsednica KUD “Stanislav Binički”.

Direktor istoimene škole u Jasici Ivan Pelaić govorio je o negovanju slobodarskih tradicija u Školi, koja slavi 190 godina svoga postojanja, a  “Pohvalu Stanislavu Biničkom” napisala je Marina Simić, nastavnica srpskog jezika i književnosti.

Kompoziciju “Marš na Drinu” izveo je na harmonici Luka Brkić, učenik Muzičke škole “Stevan Hristić” iz Kruševca u klasi profesorke Gordane Miletić, koji pohađa i OŠ u Jasici, a vokalni solista Jana Milanović, učenica Muzičke škole “Stevan Hristić” i OŠ “Stanislava Biničkog” iz Jasike, je otpevala narodne pesme.

Realizaciju ove manifestacije pomogli su Klub privrednika i privrednici Kruševca, organizatori su Mesna zajednica Jasika, KUD “Stanislav Binički” iz istog sela i Kulturni centar Kruševac, a pokrovitelj je Grad Kruševac.

Ž. Milenković

Ostale vesti

back-to-top