Feljton nedeljom: Partizanka Živka Mićić

Postavljeno: 26.02.2023

Buntu protiv okupatora, koji se tokom Drugog svetskog rata širio zemljom, pridružile su se radnice, domaćice, učenice, studentkinje, krojačice, učiteljice, službenice, profesorke. Jedna od istaknutijih u borbi za slobodu bila je i Živka Mićić.

Živka Mićić je rođena 1921. godine u selu Žilinci. Kao gimnazijalka, priključila se u Napredni omladinski pokret. Zbog svoje aktivnosti je isključena iz škole, te je sedmi razred gimnazije završila u Aleksincu, a osmi u Nišu. Bila je članica rejonskog komiteta SKOJ-a u Kruševcu. Uhapšena je aprila 1942. godina, te je dva meseca provela u zatvoru. Nakon izlaska, pridružila se Rasinskom partizanskom odredu. Poginula je 23. jula 1942. godine u borbi sa četnicima na Jastrepcu, na mestu poznatom po imenu “Tri sestrice”.

Bista Živke Mićić otkrivena je 23. jula 1977. godine ispred Doma kulture u Dvoranu, koji nosi njeno ime. Autor je vajar Milivoje Mićić, koji je osmislio i prostor oko biste.

J.A.
Izvor i slike: knjiga „Žene Srbije u NOB”

Ostale vesti

Komentari

  1. Sviraj pa i za pojas zadeni kaže:

    Smarate vise s partizanima…

  2. Kruševljanin kaže:

    Hvala Vam za članke o partizanskim borcima. Dosta je revizionizma i guranja naše istorije pod tepih. Antifašizam, kao i partizani su za ponos i važno je imati ovakve članke, da ne odu u zaborav.

2 thoughts on “Feljton nedeljom: Partizanka Živka Mićić

Comments are closed.

back-to-top